Hlavní obsah

Nádherně zamotaná Premier League. Na titul se mě ptejte v únoru, řekl Henry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se ho před televizními kamerami ptali, kdo vyhraje fotbalovou Premier League, Thierry Henry odpověděl: „Povíme si to v únoru.“ Od legendy Arsenalu to nebyl alibismus, anglická liga je v polovině sezony nádherně zamotaná. První Liverpool a pátý Tottenham dělí jen šest bodů. Ve čtvrtek večer se pořadí na čele mohlo proměnit, jenže favorité selhali.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Anglickou Premier League po polovině sezony vede Liverpool, na druhý Arsenal má dvoubodový náskok.

Článek

„Skvělá sezona!“ vyťukal na síti X Jamie Carragher, ikonický obránce Liverpoolu. Jeho následovníci jsou po 19 kolech z 38 první, ale jistého nemají vůbec nic. Jen o dva body zpátky je Arsenal, o tři Aston Villa, o pět Manchester City (zápas k dobru) a o šest Tottenham. Web BBC připomněl, že v historii Premier League byl rozdíl mezi prvním a pátým na konci roku nižší jen dvakrát.

Vzpomínáte na báječný start Tottenhamu? V prvních deseti kolech posbíral 26 bodů, jenže pak začal ztrácet. Povedenou sérii měl i mistrovský Manchester City, ovšem ani pánové v nebesky modrých dresech se na cestě za rekordním čtvrtým titulem v řadě nevyhnuli výkyvům.

Místo Liverpoolu mohl být lídrem v polovině sezony Arsenal, kdyby ve čtvrtek neprohrál 0:2 s West Hamem. I kvůli gólu Tomáše Součka, který dlouho zkoumali sudí u videa. „Měli jsme spoustu šancí a udělali jsme dost pro to, abychom skórovali, ale v šestnáctce jsme nebyli dost dobří,“ litoval Martin Ödegaard, kapitán Arsenalu.

Nula proti West Hamu byla pro Arsenal symbolická, z elitní pětky nastřílel nejméně gólů (36). Chybí mu spolehlivý útočník typu Erlinga Haalanda (City) či Mohameda Salaha (Liverpool). „Když býváme kolem Vánoc první, obvykle o titul nakonec přijdeme, takže jsem rád, že teď lídrem nejsme,“ ironicky poznamenal Henry.

A případ Tottenham? „Dostali jsme velkou lekci. Ani zdaleka jsme se nepřiblížili úrovni, na které chceme hrát,“ hlesl útočník Son Hung-min po výprasku 2:4 v Brightonu. Pokud jste čtvrteční zápas neviděli, vězte, že se Tottenham nadechl až v posledních deseti minutách, kdy přišly obě jeho trefy. Znovu se ukázalo, jak fatálně chybí zraněný špílmachr James Maddison a stoper Micky van de Ven.

„Je náročné hrát fotbal, který po týmu vyžadujeme, a kluci to dělají týden co týden. Je férové říct, že jsme v Brightonu vypadali jako unavený tým,“ pravil Ange Postecoglou, trenér Tottenhamu. „Teď musí přijít budíček,“ zavelel Son Hung-min. Nejen pro Tottenham.

Reklama