Hlavní obsah

Po patnácti letech. Zápas Premier League řídil arbitr tmavé pleti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sam Allison. Jméno, které na Ostrovech v posledních dnech významně rezonuje. Dvaačtyřicetiletý muž tmavé pleti, bývalý hasič, se stal po patnácti letech prvním rozhodčím tmavé pleti, který odřídil zápas anglické fotbalové ligy. V úterý byl u porážky Sheffieldu United s hostujícím Lutonem Town (2:3).

Foto: Molly Darlington, Reuters

Rozhodčí Sam Allison odřídil duel Premier League mezi Sheffieldem United a Lutonem

Článek

Allison duel odřídil bez větších problémů, zásadní chyby se nedopustil. Domácím, kteří si dali dva vlastní góly, udělil pět žlutých karet. „Sam je talentovaný sudí. Možná poslouží jako vzor pro další, kteří si myslí, že pozice rozhodčího pro ně není,“ prohlásil Howard Webb, šéf profesionálních rozhodčích ve Velké Británii.

Anglická fotbalová asociace (FA) si stanovila za cíl zvýšit diverzitu rozhodčích napříč všemi soutěžemi. Během tří let hodlá zvýšit počet černošských nebo asijských arbitrů na všech úrovních o tisíc mužů a o tisíc žen. Podle údajů FA pracuje na všech úrovních fotbalu v zemi 32 000 rozhodčích. Něco málo přes 8 % se hlásí k černošskému, asijskému nebo smíšenému původu. V profesionálních soutěžích klesá toto číslo na 4 %.

Prvním rozhodčím tmavé pleti v Premier League byl Uriah Rennie, v letech 1997 až 2008 odřídil 300 zápasů. Pauza od posledního utkání Rennieho a premiéry Allisona tedy trvala patnáct let.

„Tohle je dlouhá doba. Vždyť existuje spousta asijských i černošských rozhodčích. Není možné, že jich je tolik odmítáno. Musíme zjistit, kde je překážka,“ řekl serveru BBC někdejší útočník Arsenalu Ian Wright, který Rennieho zažil ještě jako aktivní fotbalista. „Byl to dobrý rozhodčí. Takže se ptám, proč není asijských nebo černošských sudích ve fotbale na Ostrovech daleko víc,“ dodal Wright.

Reklama

Související témata:
Sam Allison