Hlavní obsah

Podpora hnutí BLM? V anglické Premier League řekli dost!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pěkných pár měsíců řada sportovců, zejména fotbalistů, podporuje hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží) symbolickým pokleknutím. Gesto začalo být populární hlavně v anglické Premier League, kde hráči poklekli před každým zápasem. Jenže teď téměř po dvou letech se zdá, že z anglických stadionů zmizí. Začalo prý postrádat smysl.

Foto: Reuters

Útočník Liverpoolu Harvey Elliott (v červeném) a hráči Štrasburku před přátelským utkáním poklekli.

Článek

Hnutí BLM bojuje proti rasismu a policejní brutalitě vůči Afroameričanům. Řada sportovců, zvláště fotbalistů, chtěla zvýšit povědomí o tomto sdružení symbolickým pokleknutím před začátkem zápasů. Zhruba od června roku 2020 se to v anglické nejvyšší lize stalo už samozřejmostí.

Jenže gesto, které mělo společnost spojovat, ji spíše rozdělovalo. Sportovci by neměli zasahovat do politiky, heslo, které dříve platilo, avšak zvláště v posledních měsících, po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, už pomalu přestává platit.

I přes to se kluby v Premier League dohodly, že už hráči hromadně klečet nebudou. Podle nich gesto ztrácí smysl. I tak se může stát, že někteří hráči před důležitými zápasy či hlavními televizními utkáními pokleknou, kapitáni týmů už to však s gestem nechtějí přehánět, aby neztratilo význam úplně.

Někteří fotbalisté však šli proti proudu už během ročníku 2021/22, například Wilfried Zaha z Crystal Palace, který klečet odmítl. Nepodpora hnutí tímto gestem se řešila i u českých fotbalistů v kvalifikačním zápase o postup na mistrovství světa s Walesem nebo u slávistů ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu.

Otázkou je, jak se zachovají fotbalisté anglické reprezentace v průběhu světového šampionátu v Kataru. Ten už je teď kritizován za porušování lidských práv a otročení cizinců při budování stadionu a celkové infrastruktury.

Reklama

Související témata: