Hlavní obsah

Portsmouth připravilo Boltonu třetí porážku v anglické fotbalové lize

PRAHA

V prvním sobotním utkání třetího kola anglické Premier League přivítali fotbalisté Portsmouthu na svém hřišti Bolton Wanderers. Ambiciózní domácí celek sice zásluhou rychlé branky Nicolase Anelky prohrával, ale především díky nigerijské dvojici Utaka, Kanu dokázal vývoj zvrátit. Bolton poprvé v klubové historii prohrál všechny tři úvodní zápasy v sezóně.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Momentka ze čtvrtfinále FA Cupu mezi Chelsea a Tottenhamem z minulé sezóny - ilustrační fotografie.

Článek

V domácím celku byli v týdnu do anglické reprezentace trenérem McClarenem povolání na přátelský souboj s Německem obránce Sol Campbell a brankář David James. Právě gólmanský veterán se nechal překvapit již ve dvanácté minutě tísněným Anelkou. Francouzský světoběžník se levačkou trefil přesně meze Jamesovy nohy a zaznamenal tak druhý zářez na střelecké pažbě ve třetím utkání. Vedle něj dostala v útoku od začátku zápasu příležitost hvězda světového šampionátu v Asii 2002 Senegalec El-Hadji Diouf.

První poločas se hrál ve vysokém tempu a domácí se hnali za vyrovnáním. O to se postaral v šestnácté minutě zkušený Nwankwo Kanu, který pohodlně zakončil nigerijskou spolupráci. Ideálně mu míč na malé vápno přiťukl John Utaka. Bývalý hráč Arsenalu a West Bromwiche Kanu se tak odvděčil za to, že se v nové sezóně dostal poprvé do základní sestavy ´Pompejí´.

Strůjce vyrovnání John Utaka se stal hrdinou i ve třicáté minutě, když vstřelil svou druhou branku v ročníku. Do šance jej poslal Kanu, který mu přiťukl míč na půlící čáře a rychlonohý záložník sprintoval sám na branku. V pokutovém území udělal kličku i bezmocnému finskému gólmanovi Jussi Jaaskelainenovi a dokonal obrat.

V 87. minutě navíc fauloval hostující obránce Gerald Cid vytáhlého Kanua a ´Pompeje´ měly výhodu pokutového kopu. Matthew Taylor poslal Jaaskelainena na druhou stranu branky a s přehledem levačkou upravil na 3:1. Manažer Sammy Lee tak na lavičce Boltonu nezískal ještě ani jeden bod. Do funkce byl jmenován před sezónou poté, co Sam Allardyce, kterému dělal asistent, odešel do Newcastlu.

Hráči Portsmouthu naproti tomu ještě neprohráli, když před tímto zápasem remizovali s nováčkem z Derby County a posledním mistrem ligy Manchesterem United.

Anglie - 3. kolo
Portsmouth - Bolton 2:1
Branky: 16. Kanu, 30. Utaka, 88. Taylor z pen. - 12. Anelka

Reklama

Související témata: