Hlavní obsah

Portsmouth zřejmě opět změní majitele, chtějí ho Jihoafričané

PORTSMOUTH

Fotbalisté Portsmouthu možná brzy změní majitele. Stávající vlastník Alexandr Gajdamak je totiž údajně velmi blízko dohodě se skupinou jihoafrických zájemců, mezi nimiž je podle deníku Times i majitel tamních zlatých dolů Greg James. Za oddlužený prvoligový anglický klub by měl zaplatit okolo 70 miliónů liber (asi 2,15 miliardy korun).

Článek

Gajdamak strávil s kupci a prominentním izraelským zprostředkovatelem Pinim Zahávím téměř týden a podle Times už je víceméně rozhodnutý. Řeší se už jen detaily prodeje a to, jakým způsobem Gajdamakova firma Devondale Investments klub před prodejem oddluží. Vedle toho se už ale v Anglii začalo spekulovat i o budoucnosti trenéra Tonyho Adamse, jehož by mohl nahradit Avram Grant či Slaven Bilič.

Portsmouth dlouhodobě patří v anglických poměrech k chudším klubům a příliš na tom nezměnil ani poslední prodej z roku 2005. Pokud ovšem znovu změní majitele, mohl by v Jamesově firmě Central Rand Gold najít skutečný zlatý důl. Noví vlastníci už napevno počítají s přesunem na nový stadion na Horsea Islandu a tím pádem i s výrazně vyššími příjmy.

I když se potenciální kupec James zajímá více o ragby než o fotbal, jihoafrickým vstupem do Portsmouthu by přidal další vlaječku do různorodé směsice majitelů anglických klubů. Navíc by tím z Portsmouthu udělal první anglický klub vlastněný Afričany, protože očekávané převzetí Newcastlu nigerijskými těžaři zatím zhatila ekonomická recese a prudký pokles cen ropy.

Reklama

Související témata: