Hlavní obsah

Příběh hráče, jaký Anglie nepamatuje. Postup do Premier League? Celé léto budeme pařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v prosinci 2013 debutoval v dresu anglického Lutonu, sledovalo utkání tamní páté fotbalové ligy na hřišti Alfretonu 1 279 diváků. V sobotu napsal Pelly-Ruddock Mpanzu další kapitolu svého neuvěřitelného příběh, tentokrát ve Wembley před téměř 86 tisíci fanoušky. Mpanzu je prvním hráčem v anglické historii, který s jedním klubem dokráčel z páté ligy až do Premier League. „Mám pocit, že jsem dokončil svůj fotbalový sen, můžu jít do důchodu," hlásal v sobotu nadšeně.

Foto: Reuters

Pelly-Ruddock Mpanzu z Lutonu je prvním hráčem v anglické fotbalové historii, který s jedním klubem prošel z páté ligy až do Premier League.

Článek

Luton porazil v play-off Championship Coventry po dramatickém penaltovém rozstřelu a po 31 letech se může těšit na bitvy s největšími anglickými giganty. „Prošel jsem si vzestupy i pády, ale člověk musí stále věřit," říká Mpanzu. Když za Luton debutoval, bylo mu 19 let. Tehdy byl poslán na hostování z West Hamu a nebyl si jistý, kam se jeho kariéra bude ubírat.

Luton působil v neligové soutěži. Pád klubu po sestupu z Premier League v roce 1992 byl značný. Jen právě v sezoně 2013/2014 přišel zlom a postup do League Two. Mpanzu, záložník původem z Demokratické republiky Kongo, si zatím připsal za The Hatters 360 zápasů. Právem je považován za ikonu klubu.

Foto: Reuters

Pelly-Ruddock Mpanzu z Lutonu je prvním hráčem v anglické fotbalové historii, který s jedním klubem prošel z páté ligy až do Premier League.

„Když vypadnete z kádru West Hamu, říkáte si, jak to asi bude vypadat v neligovém fotbale. Ale postoupili jsme hned v mé první sezoně, tehdy to byl opravdu velký úspěch," vzpomíná Mpanzu. Další čtyři roky trvalo, než se Luton probojoval do League One, kde se ohřál jediný ročník a okamžitě putoval o patro výš do Championship.

„Bylo složité se vždy přizpůsobit, každá liga je jiná," řekl ještě před velkým sobotním finále. Trvalo to opět čtyři sezony, od ročníku 2023/2024 bude ale Luton opět mezi elitou. „Musíte si užívat života. Nikdy nevíte, co vás čeká za rohem," má jasno Mpanzu.

Spoluhráči ho popisují jako skvělého parťáka, který má klubu nesmírně pozitivní vztah a lidi kolem sebe dokáže vždy rozveselit. „Snažím se neustále zlepšovat náladu, taková jsem prostě povaha."

Příběh je prozatím dokonán. Ještě žádný hráč to v Anglii v dresu jednoho týmu nedotáhl z páté neligové soutěže až do Premier League. Odměna? Soupeři jako Manchester City, Arsenal, Chelsea či Manchester United a samozřejmě hvězdní hráči, kterými zmíněné kluby překypují.

„Jsem hráčem Premier League. Říkal jsem, že to zvládneme. V Lutonu se bude celé léto pařit. Musíme si takový úspěch užít," prozrazuje Mpanzu.

Luton však přes léto čeká ještě jeden obrovský úkol. Ikonický stadion Kenilworth Road pro 10 356 diváků totiž nesplňuje podmínky nejvyšší soutěže a je potřeba rozsáhlá rekonstrukce, která podle odhadů vedení klubu vyjde na osm až deset milionů liber (až 270 milionů Kč). Je nutné vylepšit osvětlení, zvětšit zázemí pro novináře a vysílací stanice nebo zmodernizovat dřevěné sedačky.

Foto: Reuters

Ikonický stadion Kenilworth Road bude muste po postupu Lutonu do Premier League projít bleskurychlou rekonstrukcí.

O kapacitu ale nejde a už při pohledu na stadion je každému jasné, že žádné zvětšování tribun není namístě. Na obvodové zdi se doslova lepí obytné domy, vstupy do areny a úzké betonové schody do sektorů jsou aktuálně hitem sociálních sítí. A co po drahé a bleskurychlé rekonstrukci dál? Luton se od sezony 2024/25 plánovaně přestěhuje do nového domova na Power Court.

Dokáže se Luton udržet v další sezoně v Premier League?
Ano
49,7 %
NE
50,3 %
Celkem hlasovalo 2061 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.