Hlavní obsah

Prodej se znovu komplikuje! Přijde Chelsea o Premier League?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romanova otočka, tak označují ostrovní média úterní rozhodnutí majitele fotbalové Chelsea Romana Abramoviče. Ruský miliardář půjčil klubu v minulosti 1,6 miliardy liber, a ačkoliv původně tvrdil, že odpuštěním dluhu hodlá chystaný prodej Chelsea odblokovat, nyní je vše jinak a jeho náhlý obrat by mohl slavné anglické fotbalové značce zadělat na vážné problémy. Britský politik a bývalý atlet Sebastian Coe, jeden ze zájemců o koupi, dokonce tvrdí, že by se na Stamford Bridge v krajním případě příští sezonu nemusela vůbec Premier League ani jiná soutěž hrát.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Budoucnost slavné značky anglického fotbalu je nejistá. Vědí to i fanoušci Chelsea.

Článek

Nejistá budoucnu sužuje Chelsea i její fanoušky. Když na Abramoviče zamířily tvrdé sankce v souvislosti s válkou na Ukrajině, bylo jasné, že předání klubu do rukou nových majitelů je nevyhnutelné. Obchod v přepočtu stovek miliard korun je ale čím dál komplikovanější.

Podle konzervativního politika a jednoho z uchazečů o akvizici Coea je přitom pro klub až existenčně důležité, aby k ostře sledovanému transferu došlo co nejdříve.

Abramovičovo úterní rozhodnutí neodepsat obří dluh vůči Chelsea celou věc přitom značně komplikuje. Ruský miliardář tím reaguje na snahy britské vlády, jež hodlá stůj co stůj zamezit pokusům ruského oligarchy mít z prodeje finanční prospěch.

Foto: @FootyAccums, Twitter

Sankcionovaný ruský oligarcha Roman Abramovič.

V souvislosti s chystaným obchodem byla totiž nedávno ohlášena „restruktualizace prodeje, která by de facto umožnila Abramovičovi přes společnost Camberley International Investments dosáhnout na finance z umoření dluhu partnerskou společností Chelsea Fordstam.

Podle ostrovního Daily Mail je však jakýkoliv scénář, při němž by Abramovič z prodeje jakkoliv profitoval pro Brity nepřijatelný a vláda by v takovém případě zasáhla. Což by v konečném důsledku vyústilo v další odložení transakce znamenající ohrožení budoucnosti klubu.

Což ostatně tvrdí i dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů a člen Konsorcia Sira Martina Broughtona Coe. „Jako dlouholetý fanoušek Chelsea doufám v jediné, že se celý problém podaří vyřešit co nejrychleji," uvedl Coe v rozhovoru pro rozhlasovou stanici LBC.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Malí fanoušci se fotí před stadionem Stamford Bridge. Budoucí dny a týdny rozhodnou o budoucnosti slavného klubu.

„Za těchto okolností se kluby opravdu neprodávají a vláda musí mít jasno, jak k tomu má dojít... Fanoušci jako já chtějí situaci vyřešit, zároveň je potřeba se ujistit, že klub bude v dobrých rukou a že nebude dalších 50 let někomu splácet dluhy," dodal Coe.

Čas se nicméně krátí. Chelsea již brzy vyprší provozní licence, a pokud nebude v blízkém časovém horizontu znám nový majitel, ikoně anglického klubového fotbalu v krajním případě hrozí, že si v příští sezoně nezahraje Premier League ani evropské poháry.

Reklama

Související témata: