Hlavní obsah

Silva při návratu do rodného Lisabonu zářil, maminku ale moc nepotěšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Zažil přímo snový návrat do města, kde se narodil, vyrostl a hrával. A nešlo jen o výstavní halfvolej, jímž Bernard Silva zvyšoval vedení Citizens v první osmifinálové partii Ligy mistrů a z něhož byl u vytržení jak trenér Guardiola, tak experti a někdejší kanonýři glosující úterní zápas. Sedmadvacetiletý Portugalec už do přestávky rozmetal sny lisabonského Sportingu, že by se mohl postarat o prvotřídní senzaci a Citizens vyřadit.

Foto: Carl Recine, Reuters

Střelec dvou gólů Manchesteru City Bernardo Silva.

Článek

Někdejší hráč konkurenční Benfiky Bernardo Mota Veiga de Carvalho e Silva byl proti. Deset minut po úvodní trefě Mahrize přidal parádní druhý gól Citizens poté, co po rohovém kopu napálil balon do břevna, odkud zapadl do sítě, minutu před přestávkou vstřelil čtvrtou branku hostujícího celku.

„Někdy hrajete ještě lépe, než jsme hráli v prvním poločase, a přesto jdete ze hřiště za stavu 0:0. Šlo hlavně o to, abychom po druhém gólu pokračovali, protože 3:0 je lepší než 2:0 a 4:0 je lepší než 3:0," glosoval Silva pro BT Sport partii se Sportingem, kterou mimochodem sledovala i matka Cristiana Ronalda přitahující k sobě často pozornost televizních kamer.

Silva přitom přiznával, že to pro něho byl hodně specifický zápas.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Hráči Manchesteru City slavili v 1. poločase hned čtyřikrát.

„Přijet sem a hrát tady tak důležité utkání pro mě představuje pokaždé velkou motivaci. A skórovat v rodném městě, to je teprve zvláštní. Pocházím z druhé strany Lisabonu a v naší rodině jsou sympatie rozdělené. Máma fandí Sportingu a táta naopak Benfice, za kterou jsem hrával," prozrazoval, jak to u nich v rodině chodí.

Maminku dvěma góly moc nepotěšil. A to jen u nich zůstat nemuselo, protože hattrick se Silvovi přímo nabízel. Pět minut po změně stran ho dokonce završil, jenže jeho gól hlavou pro těsný ofsajd neplatil.

„Bylo by to skvělé, ale i se dvěma góly jsem spokojen. Nebyli jsme tak dobří, abychom po prvním poločase vyhrávali o čtyři branky, bylo to i trochu o štěstí," tvrdil po demolici Sportingu, nad nímž Manchester City vyhrál nakonec 5:0, takže březnová odveta na Ostrovech bude jen formalitou.

„Fantastický výsledek, ale pořád je to jen první zápas. Udělali jsme sice neuvěřitelný krok do dalšího kola Champions League, ale výsledek neodpovídá průběhu střetnutí. Zrodil se díky naší chladnokrevnosti v koncovce. Musíme mít ale dál na paměti, že máme proti sobě portugalského mistra. Velmi dobrý tým," krotil euforii kouč Citizens Pep Guardiola.

Navzdory vysoké výhře měl totiž k výkonu svého týmu i některých hráčů výhrady. „Povinností trenéra je analyzovat výsledek, ale i výkon. A my jsme příliš často, a hlavně lacině, ztráceli míče, ani někteří hráči nepodali optimální výkon."

Foto: Carl Recine, Reuters

Kouč Manchesteru City Pep Guardiola měl přes vysokou výhru k výkonu svého týmu výhrady.

Pro autora dvou gólů Silvu měl však Guardiola jen slova chvály. „Vždy mu říkám: Jsi perfektní hráč. A s míčem přímo výjimečný. Ale také přidávám, že musí dávat góly a vyhrávat nám zápasy, protože na to schopnosti má."

V úterní noci portugalský legionář trenérův apel splnil.

Zvlášť jeho halfvolej byl úžasný.

„Šlo o jeden z nejlepších gólů, co jsem kdy viděl. Z pohledu techniky a všeho. Snad mu dodá ještě víc sebevědomí," nešetřil superlativy trenér Citizens.

Reklama