Hlavní obsah

Slavný Liverpool je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před půl rokem došlo v Premier League k prodeji londýnské Chelsea za rekordních 4,25 miliardy liber (přes 125 miliard korun). Klub po ruském oligarchovi Romanu Abramovičovi převzala investiční skupina vedená Toddem Boehlym. Nyní má v Anglii nálepku na prodej další fotbalový gigant, a to Liverpool. Současný majitel Fenway Sports Group (FSG) v klubu po 12 letech končí.

Foto: Phil Noble, Reuters

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp a Mohamed Salah při utkání s Manchesterem City.

Článek

O prodeji Liverpoolu se už několikrát spekulovalo. V roce 2021 o něj jevili zájem investoři z Blízkého výhodu. V tu dobu mu ale poskytla finanční injekci firma RedBird Capital, která koupila 10% podíl společnosti FSG.

Společnost klub koupila v roce 2010 a od té doby do něj značně investovala. Proběhla modernizace stadionu i tréninkového centra. V roce 2015 se týmu jako hlavní trenér ujal Jürgen Klopp, pod kterým se Liverpool dočkal vítězství v Premier League i Lize mistrů.

Velkou roli v rozhodování o prodeji podle britských médií sehrál neúspěch projektu fotbalové Super ligy a také prodej Chelsea za miliardy liber. Klub má podle odhadů hodnotu zhruba 4 miliard liber, asi 111 miliard korun. Současným majitelům by s prodejem měli podle ESPN pomáhat Goldman Sachs a Morgan Stanley, které jsou významnými investičními bankami.

Zájem o Reds jeví rodina Rickettsů, která vlastní baseballový tým Chicago Cubs a usilovala i o zisk Chelsea a údajně i Tottenhamu, podle The Times.

Společnost FSG, která vlastní i baseballový tým Boston Red Sox či televizi NESN, se k situaci vyjádřila v prohlášení. „V poslední době došlo k řadě změn vlastníků a zvěstí o změnách vlastnictví v klubech EPL a nevyhnutelně jsme pravidelně dotazováni na vlastnictví Fenway Sports Group v Liverpoolu," uvádí.

„FSG se často setkávala se zájmem od třetích stran, které se chtěly stát akcionáři Liverpoolu. FSG již dříve uvedla, že za správných podmínek bychom zvážili nové akcionáře, pokud by to bylo v nejlepším zájmu Liverpoolu jako klubu. FSG zůstává plně odhodlána k úspěchu Liverpoolu, a to jak na hřišti, tak mimo něj," uvedla.

Podle The Times se tedy společnost zřejmě bude rozhodovat podle výše nabídek. Je možné, že u klubu dále zůstane a k prodeji nabídne jen částečný podíl.

Reklama