Hlavní obsah

Těžko uvěřitelná impotence. Anglický prvoligový celek čeká již rok na gól z kopaček jakéhokoliv hrotového útočníka

Kdo je na hřišti od toho, aby střílel branky? Útočníci. Otázka kterou by správně zodpověděly snad i malé děti, které o kopanou jen mimoděk zavadily. Wolverhampton Wanderers, momentálně třináctý tým anglické Premier League, ale řeší poměrně kuriózní problém. Posledním „hroťákem“ Wolves, se v lize zapsal mezi střelce, byl totiž Raul Jiménez. 10. března 2022. A vzhledem k tomu, že příští zápas s Newcastlem čeká Vlky až v neděli, je jisté, že fanoušci budou moci zapít dosti hořké jubileum v podobě celého jednoho roku bez gólu útočníka.

Foto: Phil Noble, Reuters

Útočník Wolverhamptonu Raul Jiménez v zápase proti Tottenhamu.

Článek

Družina, vedená bývalým koučem věhlasného Realu Madrid Julenem Lopeteguim, přitom nemá nouzi o poměrně známá jména na pozici devítky. 31letý Mexičan Jiménez svého času sázel v Premier League góly jako na běžícím páse, v sezoně 2019/2020 jich dal dokonce sedmnáct. V listopadu 2020 ale po souboji s Davidem Luziem utrpěl frakturu lebky a už jen fakt, že se na trávníky vrátil, se rovná malému zázraku. Vždyť právě Luiz, který jeho zranění omylem způsobil, bezprostředně po utkání na sociálních sítích prosil: „Modlete se za Raúla." Jiménez, který v probíhajícím ročníku v jedenácti ligových zápasech zapsal jednu asistenci, dosud nastupuje s ochrannou čelenkou.

Ve fotbalovém světě ještě proslulejší je pak další forvard Wolves, Diego Costa. 34letý Španěl kdysi v dresu Atlética Madrid či Chelsea děsil snad všechny defenzivy na starém kontinentu. Nyní je však zřejmé, že nejlepší roky má již za sebou. Za čtrnáct utkání se kromě dvou žlutých a jedné červené karty neprezentoval nijak významným způsobem, v posledním zápase proti Tottenhamu se navíc nešťastně zranil. V zimě se spekulovalo o tom, zdali se Vlci Costy po necelém půlroku od jeho angažování nezbaví, nakonec ale v klubu zůstal.

V posledním přestupovém období Lopeteguiho kádr doplnil další forvard, ani ten se ale zatím neukazuje v nejlepším světle. Matheus Cunha přišel na půlroční hostování z Atlética Madrid s povinnou opcí v hodnotě 44 milionů liber. A ačkoliv 23letý Brazilec obvykle plní roli čistokrevné devítky, v osmi zápasech v novém působišti se zatím ani jednou netrefil a u žádného gólu neasistoval.

Útočníci Wolves v probíhajícím ročníku Premier LeagueZápasyGólyAsistence
Raul Jiménez1101
Diego Costa1400
Matheus Cunha800
Saša Kalajdžič100

Wolverhampton má pod smlouvou ještě další dva hrotové útočníky. Teprve 19letý Fábio Silva, který v minulém ročníku Premier League za dvaadvacet utkání nezapsal ani jeden kanadský bod, ale momentálně hostuje v nizozemském PSV Eindhoven. O šest let starší Rakušan Saša Kalajdžič pak Vlky posílil v létě ze Stuttgartu, při svém debutu proti Southamptonu si ale vážně poranil koleno a momentálně se věnuje rekonvalescenci.

Wolves momentálně s devatenácti góly disponují nejhorší ofenzivou v anglické nejvyšší soutěži, stejně zle je na tom jen osmnáctý Everton. Kouč Lopetegui se ale své útočníky v médiích i tak snaží bránit. „Trápí mě, že se nám celkově nedaří skórovat, není to jen na nich. Střílet branky je pro každý tým to nejtěžší a zodpovědnost za to mají všichni hráči. Naši útočníci ale tvrdě pracují a jsem si jistý, že góly přijdou," brzdil pesimismus 56letý trenér. Co mu také zbývá, když letní přestupové období je ještě daleko, a nutnost spoléhat na žalostně neproduktivní trojici Jiménez-Costa-Cunha tak stále trvá...

Reklama