Hlavní obsah

Už téměř čtvrtstoletí čeká Liverpool na titul. Po sedmé výhře v řadě se sen zhmotňuje

Liverpool/Praha

Téměř čtvrtstoletí sní na Anfield Road o dalším mistrovském titulu. Marně, protože Liverpool sice slavil všemožné úspěchy, vyhrál Champions League, Superpohár UEFA i třeba FA Cup nebo Pohár UEFA, ale ligový primát nezískal ani pod Houllierem či Benítezem, natož pak pod Hodgsonem nebo Dalglishem. Až nyní může jednačtyřicetiletý Brendan Rodgers sen zhmotnit. Zvláště poté, co jeho tým proměnil duel se Sunderlandem ve středeční noci v sedmé vítězství v řadě, takže na vedoucí Chelsea ztrácí jediný bod.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Fotbalisté Liverpoolu oslavují branku Daniela Sturridge. Dvacátou v této sezóně...

Článek

Počty a kalkulace o největších aspirantech na titul jsou sedm kol před koncem Premier League pochopitelně trochu scestné. Hlavně proto, že Manchester City figurující momentálně na třetí příčce se ztrátou dvou bodů má odehráno o dva zápasy méně než Chelsea, Liverpool a čtvrtý Arsenal.

Sedm výher v řadě? Senzace

„Nedíváme se, a ani se nesmíme dívat na situaci kolem. Musíme se snažit pouze o to, abychom počet vítězství dál navyšovali," nabádal liverpoolský kouč Rodgers své hráče, stejně jako fanoušky, ke klidu.

„Až dosud jsme zažívali skvělou sezónu. Teď vše graduje, protože vyhrát v Premier League sedm zápasů v řadě, to je něco obrovského. Dělá to čest hráčům, stejně jako našim příznivcům, kteří nám k této sérii dopomohli," glosoval Rodgers tažení k samému výsluní, když na Anfield Road jeho mužstvo udolalo v nervózním střetnutí jen těsně 2:1 další překážku jménem Sunderland.

„Podstatné je, že jsme ukázali velký charakter a výhru si zasloužili. Každý se domníval, že nastřílíme pět šest branek, ale já tušil, že to bude hlavně duel o trpělivosti. A právě proto má pro nás výhra obrovskou cenu," hodnotil duel, v němž rozhodly trefy Gerrarda a Sturridge v závěru prvního a v nástupu do druhého poločasu.

Sturridge chválu odmítal

Pro Daniela Sturridge to byla už dvacátá trefa v této sezóně, čímž se přiblížil uruguayskému legionáři Suarézovi, který má na kontě 28 gólů. Prostě, úderná síla jako hrom.

Liverpoolská dvojice píše historii
Gólem Sturridge se útočná dvojice Liverpoolu Suaréz - Sturridge zapsala do historických statistik Premier League. V minulosti totiž jen dvě dvojice dokázaly, aby během jednoho ročníku nastřílel každý z ní dvacet a více gólů. V sezóně 1994/95 to byli Andy Cole a Peter Beardsley v Newcastlu, o patnáct let později v sezóně 2009/2010  pak Frank Lampard s Didierem Drogbou z Chelsea. Dvojice Liverpoolu má na kontě zatím 48 branek - Sauréz jich dal 28, Sturridge 20. Pokud by v zbývajících sedmi kolech dali alespoň osm gólů, překonají rekordmany Cola a Beardsleye s 55 ligovými zásahy.

„Skvělé, ale nemluvil bych o nich jako o útočné dvojici, jako ofenzivní pár je rozhodně nevidím. Oba jsou to sólisté s různými vlastnostmi, ale pro nás je důležité, aby stříleli branky dál," mínil kouč Reds.

„Není to o mně. Vděčím Bohu za příležitost, kterou jsem v Liverpoolu dostal, za všechnu slávu a za to, co se v mém životě děje, ale podstatné a mnohem důležitější jsou úspěchy mužstva," odmítal Daniel Sturridge chválu, která se na něho hrne.

Rodgers: Jsme Liverpool, proto chceme vítězit

Stejně jako trenér se nechtěl ani on unášet myšlenkami na titul. Natož pak spekulovat o situaci, do níž teď Liverpool výrazně promlouvá.

„Nemůžeme se starat o konkurenty. Musíme se starat sami o sebe a pokusit se hrát náš fotbal, jak to nejlépe to půjde."

Že se ale ligový primát po čtvrtstoletí Liverpoolu nabízí, o tom není pochyb. A i kouč Rodgers to musí připustit.

„Od Manchesteru City se titul očekává, protože má skvělé mužstvo a peníze k tomu, od Chelsea rovněž vzhledem k tomu, jak dominantní byla po celou řadu let. A od nás proto, že jsme Liverpool a už proto chceme vítězit," přiznal.

Kdo se stane letošním šampiónem anglické fotbalové ligy?
Chelsea
47,4 %
Manchester City
36 %
Liverpool
10,8 %
Arsenal
3,9 %
Everton
0,8 %
někdo jiný
1,1 %
Celkem hlasovalo 28782 čtenářů.

Reklama

Související témata: