Hlavní obsah

V Arsenalu je hráčem měsíce. Rice však říká: West Ham stále miluji, rozdíl v kvalitě není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když anglický fotbalový reprezentant Declan Rice už necelé dva měsíce válí v dresu Arsenalu, je očividné, že jeho srdce stále z velké části patří bývalému zaměstnavateli. „Všichni vědí, že West Ham miluji ještě teď. Ale celkově to pro mě byl pohádkový konec,“ tvrdí Rice v kontextu červnového triumfu v Konferenční lize.

Foto: David Klein, Reuters

Záložník Arsenalu Declan Rice oslavuje gól proti Manchesteru United.

Článek

Rice se rozpovídal v rozhovoru s bývalým výborným anglickým fotbalistou Joem Colem pro britský veřejnoprávní kanál Channel 4. „Opustit West Ham bylo určitě to nejtěžší rozhodnutí, které jsem zatím ve fotbale musel udělat,“ přiznal Rice.

„Nedokážu vysvětlit své pocity. S bývalými spoluhráči stále pravidelně mluvím, na začátku sezony napsal i manažerovi Davidu Moyesovi, ať se jim daří. A on mi odepsal,“ pokračoval anglický středopolař, který se do Arsenalu přestěhoval za více než 100 milionů liber (přibližně 2,9 miliardy korun).

Otázkou je, proč tedy Kladiváře opustil. Jednou ze správných odpovědí jsou ambice. „Odmalička jsem sledoval Ligu mistrů a vím, jak jsou ty noci výjimečné. Když slyšíte před zápasem hymnu, dodá vám to energii navíc,“ připomněl, že Gunners se letos opět po letech představí v nejprestižnější klubové soutěží.

Jenže je zde jeden ještě daleko důležitější faktor. Faktor jménem Mikel Arteta. Právě španělský trenér zapříčinil, že 24letý záložník zakotvil na severu Londýna.

Od chvíle, co jsem se s ním setkal, věděl jsem, že je to ten, kdo se chce postarat o další část mé kariéry. Způsob, jakým mluvil, jeho aura. Způsob, jakým vidí hru. Jsem tak spokojený se svým rozhodnutím, cítím se jako doma,“ popsal otevřeně Rice.

Názory na to, jak se mu zatím v nových barvách se různí. Někdo tvrdí, že se od hráče za téměř tři miliardy očekávalo daleko víc, jiní zas oceňují černou práci ve středu pole, schopnost zastavit útoky soupeře či umění vyvést míč při zakládání útoku.

Foto: Brad Mills, Reuters

Fotbalisté Arsenalu v Utkání hvězd MLS ve Washingtonu rozstříleli výběr zámořské soutěže 5:0. V dresu londýnského celku si odbyl premiéru záložník Declan Rice, na snímku slaví s Gabrielem Martinellim (vpravo) a obráncem Jurrienem Timberem (vlevo).

Například v probíhající sezoně podstoupil 10 soubojů o balon a hned z osmi z nich vyjel jako vítěz s míčem na kopačkách. Vyšší úspěšnost nemá zatím žádný hráč Arsenalu, který takových soubojů podstoupil alespoň pět.

Fanoušky si získal hlavně vítězným gólem v nastavení domácího duelu proti Manchesteru United a stal se také klubovým hráčem měsíce září. „Obrovský výkon od Declana. Musí ovládat svůj prostor, přerušovat hru. Byl opravdu dominantní. A pak předvedl kouzelný moment, kterým nám vyhrál zápas. Potřebujete mít kvalitu a klid a on to vše dnes měl,“ dočkal se chvály od Artety.

Rice však ve zmíněném rozhovoru prohlásil, že rozdíl mezi West Hamem a Arsenalem zas tak velký není. „Ne, nedošlo k velkému skoku v kvalitě, ke konci mého působení ve West Hamu byli hráči v kádru neuvěřitelní. Ale řekl bych, že rozdíl je v tom, jakým způsobem teď musím hrát. Je mnohem pokročilejší,“ vysvětlil.

Reklama