Hlavní obsah

Vypadni! Vzteklí fanoušci se obrátili proti Rooneymu, legenda dostala vyhazov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rok 2024 pro něj začal hodně hořce. Trenér Wayne Rooney s fotbalovým Birminghamem dostal další facku a po porážce 0:3 v Leedsu od fanoušků slyšel: „Vypadni z našeho klubu!“ Od říjnového nástupu zvítězil jen ve dvou z patnácti druholigových zápasů a místo bitev o vstupenku do Premier League hraje Birmingham o záchranu. V úterý Rooney po 83 dnech ve funkci skončil.

Foto: Jessica Hornby, ČTK/AP

Wayne Rooney už není trenérem Birminghamu.

Článek

Z Rooneyho se stal hromosvod naštvaných fanoušků, kteří na Nový rok skandovali: „Ráno tě vyhodí!“ Historicky nejlepší střelec Manchesteru United měl práci i druhé lednové ráno, ale dalo se tušit, že trpělivost jeho šéfů nebude nekonečná. Ještě před obědem Birmingham oznámil, že Rooney končí.

„Jsem bojovník. Věřím si,“ pravil Rooney na konci pondělního zpackaného odpoledne v Leedsu. U týmu chtěl pokračovat, ovšem den nato smutně přiznal: „Fotbal je byznys zaměřený na výsledky a uznávám, že nejsou na takové úrovni, jakou jsem chtěl.“

Jako kdyby štace v Birminghamu pro něj od začátku byla zakletá. Už před prvním zápasem musel čelit štiplavým otázkám na plat: jeho předchůdce John Eustace údajně bral třikrát méně. „Nejsem zlatokop, nepřišel jsem sem kvůli penězům,“ bránil se Rooney, když se mluvilo o jeho milionu a půl liber ročně (42 milionech korun).

Chtěl se vykoupit povedenými výsledky, jenže se mu to absolutně nedařilo. První výhra přišla až na šestý pokus a pak se Birmingham zmohl už jen na jednu. Ve druhé lize je pátý od konce, na sestupové pásmo má k dobru jen šest bodů. Přitom Rooney tým přebíral na šestém místě.

„Co s tím? Potřebujeme, aby v zimě přišli noví hráči, kteří by týmu dodali kvalitu. Tvrdě pracujeme na tom, abychom je získali. Mám z čeho čerpat. Ani moje hráčská kariéra nebyla vždycky úspěšná, třeba s Evertonem jsem hrál o záchranu,“ připomněl. „V Birminghamu máme mladý tým a pro všechny je to hodně těžké. Druhý poločas v Leedsu nebyl dost dobrý, ale musíme bojovat dál,“ vykládal Rooney ještě v době, kdy to vypadalo, že na lavičce zůstane.

Britské weby ale v úterý dopoledne přišly s informací, že vedení klubu se rozhodlo hledat nového trenéra. A pak změnu potvrdil i klub. „Bude mi nějakou dobu trvat, než se z toho dostanu. Teď se budu věnovat rodině a připravovat se na další šanci na své trenérské cestě,“ rozloučil se Rooney.

Reklama

Související témata:
Birmingham City FC
John Eustace