Hlavní obsah

Z duhové pásky je černobílá a fanoušci Liverpoolu zuří. Henderson si prý pošpinil jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestup anglického fotbalisty Jordana Hendersona z Liverpoolu do klubu al-Ittifák budí emoce. Ne kvůli přestupové sumě ve výši 13 milionů liber (365 milionů korun). Fanoušky spíš zaskočila prezentace třiatřicetiletého záložníka jeho novým klubem ze Saúdské Arábie. Hráči totiž v příspěvku obarvil duhovou pásku na černou a bílou. Na Ostrovech to vyvolalo ostrou kritiku i zklamání z toho, že hráč na nabídku klubu kývl.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý kapitán Liverpoolu Jordan Henderson s páskou v duhových barvách.

Článek

Ve videu je prezentovaná série snímků, která ukazuje Hendersona hrajícího za Liverpool. Na jednom z nich má hráč v prosinci 2020, v rámci podpory komunity LGBTQ kapitánskou pásku v duhové barvě. A zde je kámen úrazu. Zatímco většina fotografie zůstává v plné barvě, malá část s páskou na rukávu byla novým klubem změněna na černobílou. Text umístěný nad videem zní: "Kapitán, který jde příkladem na každém tréninku a v každém zápase."

Sky News nalezla původní obrázek, což potvrzuje, že původně měl na rukávu duhovou pásku. Zmíněný počin prý jen potvrzuje situaci, kdy byly v Saúdské Arábii duhové pásky na rukávech odsuzovány. V zemi jsou vztahy mezi osobami stejného pohlaví nezákonné. I proto Hendersonův přestup vyvolal kritiku fanoušků Liverpoolu.

Bojovníci za lidská práva odsuzují Saúdskou Arábii jako represivní režim, kde jsou potlačovány svobody jednotlivce a ženám není zaručena rovnoprávnost. Nyní připomínají, že Henderson sice projevil solidaritu s LGBTQ komunitou, teď ale přijal lukrativní nabídku na přestup do země, kde platí represivní zákony a tím prý fotbalista pošpinil své jméno.

Fanoušci Liverpoolu se teď nechali slyšet, že jsou velmi zklamaní rozhodnutím hráče, který se na Anfieldu prezentoval jako zásadový fotbalista. „Teď je tohle všechno pošpiněno a zpochybněno. Ne z pozice fotbalisty, ale z pozice člověka, Jsme z toho všeho velmi zklamaní," uvádí v prohlášení Paul Amann, který založil fanouškovskou skupinu FC Liverpool LGBT+

Manažerem nového Hendersonova týmu je bývalý kapitán Liverpoolu Steven Gerrard. Britský tisk uvádí, že třiatřicetiletý záložník bude v Saúdské Arábii vydělávat zhruba 700.000 liber (19,6 milionu korun) týdně, tedy více než trojnásobek jeho dosavadní odměny v týmu Reds.

Reklama