Hlavní obsah

Zařídím ti letadlo zadarmo, slíbil Salovi ... Nová fakta kolem tragédie argentinského fotbalisty

Londýn/Praha

Nová fakta do případu tragédie argentinského fotbalisty Emiliana Saly, který v pondělí zmizel s letadlem nad Lamanšským kanálem, vnesl fotbalista Cardiffu Jack Mckay, jenž nové posile svého klubu pomáhal zařídit osudný let z Nantes.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Emiliano Sala v dresu Nantes na archivním snímku.

Článek

Jack McKay, jehož otec Willie Mckay je fotbalovým agentem, zveřejnil v britské veřejnoprávní stanici BBC obsah jeho komunikace se Salou, v níž mu mimo jiné slíbil let z Nantes do Cardiffu zdarma.

Část zveřejněné komunikace Jacka McKaye a Emiliana Saly
JM: Otec říkal, že se zítra vracíš domů. Mohl by ti zařídit přímý let do Nantes a zpátky do Cardiffu na pondělí v čase, který ti bude vyhovovat, abys stihl úterní trénink.
ES: To je skvělé. Zrovna řeším, jestli do Nantes zítra něco letí.
JM: Říkal, že ti zařídí letadlo přímo do Nantes.
ES: Kolik to bude stát?
JM: Nic. Říkal mi, že když mi pomůžeš dávat góly, bude to zdarma.
ES: Hahaha, tak to s radostí.
ES: Dáme spolu spousty gólů.
Zdroj: BBC

Fotbalistův otec a agent Willie McKay potvrdil, že let zařizoval se zkušeným pilotem Davidem Hendresonem.

„Ten s námi a řadou našich hráčů létal po celé Evropě při spoustě příležitostí," sdělil BBC McKay senior, jehož druhý syn Mark coby agent Argentincův transfer z Nantes do Cardiffu za 15 miliónů liber zprostředkovával.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fanoušci pokládají květiny u stadiónu v CardiffuVideo: sntv

Zároveň ale zdůraznil, že dále neměl žádnou kontrolu nad výběrem letadla a pilota. Zatím není známo, co rozhodlo o tom, že Sala nakonec letěl s 35 let starým letadlem Piper PA-46-310P Malibu a 60letým pilotem Davidem Ibbotsonem.

Jack McKay podle zveřejněné komunikace nabídl Salovi, že mu jeho otec zařídí přímý let zdarma, „pokud mi pomůžeš střílet góly". „S radostí," reagoval osmadvacetiletý Argentinec s tím, že zrovna marně hledal běžný komerční let.

Pilot Ibbotson si podle britských médií stěžoval před odletem, že je „trochu nakřáplý". I sám Sala těsně před odletem svým přátelům přes mobilní aplikaci sděloval, že má z letu obavy: „Sedím v letadle, které vypadá, že se za chvíli rozpadne na kousky...Kdybyste o mně nic neslyšeli příští hodinu a půl, nevím, jestli nebude potřeba, aby mě někdo vyrazil hledat. Začíná mě to děsit."

Policie z ostrova Guernsey, kde v pondělí letadlo zmizelo, v pátek oficiálně ukončila pátrání s tím, že šance na přežití pasažéra a pilota jsou nulové.

Reklama

Související témata: