Hlavní obsah

Zastavte hru, zastavte hru! Už je pozdě! V Anglii zveřejnili nahrávku mezi VAR a sudími, kteří poškodili Liverpool

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuznání regulérního gólu liverpoolského Diaze ve víkendovém duelu anglické ligy s Tottenhamem na Ostrovech stále rezonuje. Server Skysports.com zveřejnil komunikaci mezi hlavním aktéry nevídaného přehmatu. Z ní vyplývá, že VAR se mylně domníval, že rozhodnutí sudích na hřišti bylo, že gól uznali. Což VAR hlavnímu rozhodčímu po zhlédnutí a zkontrolování situace posvětil. Když se na přehmat přišlo, bylo už pozdě, hra byla zahájena…

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Joel Matip z Liverpoolu, ilustrační foto.

Článek

Komunikaci mezi arbitry na trávníku, videorozhodčími a operátorem, který spojení zajišťuje, dal médiím k dispozici PGMOL (orgán, odpovědný za rozhodování zápasů v anglickém profesionálním fotbale). Nahrávka odhaluje, že operátor VAR byl jedinou osobou, která si všimla chyby a vyzvala úředníky, aby hru zastavili.

Ve stále zběsilejší výměně názorů nejmenovaný operátor křičí: „Oli volá, aby sudí hru nespouštěl!“ Zmíněný Oli je Oli Cock, výkonný ředitel VAR Hub Operations. „Nemohu nic dělat, nemohu nic dělat! Do háje,“ odpovídá videorozhodčí Darren England.

Zveřejněná nahrávka ve své první polovině obsahuje komunikaci mezi Englandem a operátorem, který má k dispozici zařízení pro zkoumání ofsajdových situací. Když England zjistí, že se nejednalo o ofsajd, poděkuje operátorovi a obrátí se na rozhodčí.

„Kontrola dokončena, kontrola dokončena. Je to v pořádku, perfektní,“ říká England. „Výborně, chlapci, dobrá práce,“ zareaguje hlavní rozhodčí Simon Hooper. Ten však nemá možnost slyšet komunikaci mezi VAR a operátorem, který se za pár vteřin obrátí na asistenta VAR Danyho Cooka.

„Počkej, počkej, počkej, počkej. Rozhodnutí na hřišti bylo ofsajd. Jsi s tím spokojený?,“ ptá se. „Jo. Ofsajd, gól, jo. Sakra, to je špatně,“ zhrozí se Cook. Následně se do hry vloží zmiňovaný Oli Cock, ale už je pozdě… Liverpool byl těžce poškozen, navíc Tottenham v závěru vstřelil vítězný gól na 2:1.

PGMOL v reakci na hrubou chybu v tomto zápase vydal prohlášení, v němž slibuje zavedení nového komunikačního protokolu VAR. „Je třeba, aby se zlepšila srozumitelnost komunikace mezi rozhodčím a týmem VAR ve vztahu k rozhodnutím na hřišti. Proto než VAR potvrdí konečné rozhodnutí rozhodčím na hřišti, potvrdí nejprve výsledek procesu kontroly u asistenta VAR.“

Reklama

Související témata: