Hlavní obsah

Příbramský soud zablokoval účty fotbalového bosse Starky

Okresní soud v Příbrami zablokoval účty kontroverzního podnikatele a fotbalového bosse Jaroslava Starky a FK Marily Příbram. Učinil tak v souvislosti se zajištěnými směnkami uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře za více než 47 miliónů korun. Starka, jenž směnky vypsal, závazek zpochybňuje. O zahájení exekučního řízení informoval ve středu mluvčí příbramského soudu Miloslav Boudník.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Příbrami Jaroslav Starka.

Článek

"V okamžiku, kdy rozhodnutí nabude právní moci, tak se peníze odepíší a budou vyplaceny na účet oprávněného," uvedl Boudník. Oprávněným je v tomto případě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který podal návrh na zahájení exekučního řízení.

Starka se proti rozhodnutí příbramského soudu může odvolat. Ten ve středu řekl, že rozhodnutí zatím neviděl, a tak se k němu nemůže vyjádřit. "Soudní řízení jsem prohrál a respektuji samozřejmě zákon," uvedl Starka k vývoji v případu.

Kolik peněz tam má zatím nevědí

Exekuce má být provedena přikázáním pohledávky z účtu, otázkou ale je, kolik peněz na účtech je. "To samozřejmě dopředu nevíme," poznamenal Boudník. Starka také podle médií nevlastní žádnou nemovitost, u všech figuruje jméno jeho manželky.

Platnost platebních rozkazů na 44 miliónů a zhruba 3,2 miliónu v minulosti potvrdil Vrchní soud v Praze. Směnky policie našla v Krejčířově domě, spravováním obstaveného majetku uprchlého podnikatele byl pověřen ÚZSVM. Směnečný platební rozkaz na zaplacení 3,2 miliónu s příslušenstvím vydal Krajský soud v Praze v březnu 2006, platební rozkaz na zaplacení 44 miliónů v prosinci 2006. Vrchní soud pak potvrdil jejich platnost.

Starka kvůli rozhodnutím podal dovolání k Nejvyššímu soudu a požádal o odklad placení. V odvolání, kterým se v březnu zabýval vrchní soud, Starkův právník uvedl, že usnesení pražského vrchního státního zastupitelství o zajištění Krejčířova majetku z 15. ledna 2003 se na směnku nevztahuje.

Odvolací senát byl ovšem názoru, že usnesení se vztahuje na veškerý Krejčířův majetek, tedy i na směnky. Starka také tvrdí, že vypsané směnky měly zajišťovat případné budoucí pohledávky, závazky však prý nikdy nevznikly.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas.

Reklama

Související témata: