Hlavní obsah

Řádění fanoušků v Marseille. Zraněný trenér emotivně reagoval na brutální útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacátý říjen může začít slavit jako svoje druhé narozeniny. „Mohla to být tragédie,“ vzkázal přes sociální sítě Fabio Grosso, trenér Lyonu, po nedělním útoku kameny na klubový autobus před zápasem v Marseille. Italský kouč měl zakrvácenou tvář, doktoři mu sešili rány dvanácti stehy. Ligový duel se neodehrál, Lyon ho chce přesunout z Marseille.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Takhle vypadal autobus fotbalistů Lyonu po nedělním útoku v Marseille.

Článek

Trefně to popsal list L'Equipe, který na pondělní titulku k fotce Grossovy krvavé hlavy přidal titulek Hnus a hanba. Útok na autobus Lyonu, který mířil na stadion Vélodrome, šokoval nejen fotbalovou Francii.

Kromě Grossa, jemuž zůstávají jizvy nad levým okem, střepy z vysypaného skla pořezaly i asistenta Raffaela Longa. „Z celého srdce doufám, že to může být poučení do budoucna,“ napsal Grosso na Instagramu. „Mohla z toho být tragédie pro náš sport a všechny, kteří ho milují. Díky všem za podporu.“

V neděli to neschytal jen týmový autobus Lyonu, v Marseille se útočilo i na busy fanoušků. Policie pozatýkala devět lidí. A ještě než se zápas definitivně odložil, na tribunách došlo na rasistické pokřiky a hajlování.

O skandálu se mluvilo i v nejvyšších partech francouzské politiky. „Znepokojující, nechutné a odporné,“ pravila ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová.

A fotbal? Čeká se na tresty od disciplinárky a taky je otázkou, kdy a kde se odložený zápas odehraje.

„Musí to být na neutrální půdě,“ řekl v klubové televizi Vincent Ponsot, generální manažer Lyonu. „V tuhle chvíli nejsou v Marseille splněné podmínky pro bezpečnost našich hráčů. A ta je pro nás nejdůležitější.“

Reklama