Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Zápasy s Ruskem? Nehrát! Reakce měla být ráznější, stejně jako tresty za rasismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbal se hraje pro fanoušky, kteří konečně můžou zase na stadiony, a já jsem rád, že začaly padat góly. Kolo ozdobily vysoká vítězství Slavie a Plzně, výhra Sparty byla kostrbatá, ale důležitá. Co mě těší ještě víc je vlna solidarity s Ukrajinou. Všichni jasně ukázali, že ruskou invazi odsuzují. V rámci OFS, KFS i Fevoluce vznikla iniciativa, kde se říká, že by se proti ruským týmům nyní nemělo hrát. Myslím, že i reakce vedení fotbalu směrem k zápasu s Ruskem měla být ráznější a rychlejší. Naštvaný jsem na fanoušky Sparty a jejich rasistické chování. Klub by jim měl zakázat vstup na Letnou, tohle se pořád opakuje a dělá to klubu ostudu.

Foto: Profimedia.cz

Ruské fotbalové kluby i reprezentace byly kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu do odvolání vyřazeny z mezinárodních soutěží.

Článek

Fotbal v současné chvíli zastiňuje situace v Evropě. Ruská invaze na Ukrajinu, kde umírají lidé, to je katastrofa. Neuměl jsem si představit, že je něco takového v 21. století možné. I u nás v lize jsou hráči z Ukrajiny a muselo být pro ně moc těžké hrát v takové chvíli zápasy. Vlna solidarity byla obrovská. Když to vezmu ze sportovního pohledu, Polsko a Švédsko daly před bojem o MS 2022 rázně najevo, že proti Rusku v téhle situaci hrát nebudou. Česká strana reagovala se zpožděním. Čekalo se na schválení Výkonným výborem. Hlasování dopadlo 12:0, což jasně ukazuje, že s Ruskem hrát nechceme, ale za mě to mohlo být uděláno dodatečně a kroky měly být ráznější.

Je moc důležité dát najevo, že s tím, co dělá Putinovo Rusko, nesouhlasíme. Rusko má řadu skvělých sportovců a když budou ze hry, bude jim to vadit a vytvoří se i touhle cestou nějaký tlak na Putina. Je to jen jeden střípek z mnoha, ale každý takový má svoji důležitost. Je strašné, co se děje, a je dobře za každý hlas, který se ozve. Tohle přece nikdo nechce zažívat a je třeba vše co nejdříve zastavit. Jde přece o lidské životy.

Co se týče dění v lize, tak je do očí bijící, jak se během pár dní změnila situace Slavie se Spartou. Slavia po porážce s Karvinou byla dál nerozehraná, v derby měli navrch Letenští. A teď? Je vidět, že Slavia časovala formu na evropské poháry, zmobilizovala se, zvedla se a herní pohoda je tam znát. Samozřejmě, když jí Hradec pomůže chybami je to ještě jednodušší. Slavia takové dárky umí využít. Navíc byla i produktivní, Hradce je mi líto, dostal ze šesti střel pět gólů, přitom na podzim odehrál duely s nejlepšími týmy sympaticky. Tohle se ale z jeho strany nepovedlo.

Sparta byla po konci v Evropě ve složité situaci. Je pro ni moc důležité, že vyhrála a nedostala gól. Nemusí to tak pro někoho vypadat, ale Zlínu určitě vyrostlo po úspěšném vstupu do jara sebevědomí, začátek byl hodně zajímavý a Vrbův tým může být rád, že to zvládl. Spartu čeká těžký týden, pohár s Jabloncem a pak derby se Slavií. Ta do něj půjde určitě jako favorit.

Hodně se mluví o výkonu rozhodčího Machálka a jeho dvou odvolaných penaltách. Když vidím, jak v Lize mistrů v podobných situacích všechno běží ráz na ráz, a tady to trvá všechno dlouho, je mi smutno. Je fajn, že to pak rozhodčí přijde po zápase vysvětlit, jak vše viděl, ale ta prodleva je šílená. Takže chválím sudího, že vše okomentoval, ale je tak i velká výtka. Opravdu zklamaný jsem pak z části fanoušků na Letné a jejich chování vůči hráčům tmavé pleti. Pořád se to opakuje, je to ostuda a klub by těm lidem měl zakázat vstup na stadion.

Zaujala mě i Plzeň. Byl jsem zvědavý, zda přijde její tradiční výhra o gól, ale Pardubicím nastřílela čtyři góly a na hřišti se rvala jako tým. Stačí se podívat, jak zranění hráči Staněk a Beauguel nechtěli střídat, jak všechno prožívají a chtějí bojovat za Viktorku. Ukazuje to, že Viktorka šlape a je na dobré cestě.

Potvrdilo se, že Baník má kolísající výkonnost. Je silný, ale musí zkonsolidovat výkony, až pak může myslet na posun tabulkou ještě výš. Oddechlo si i Slovácko, kde se chytil Jurečka. Ten to hodně potřeboval. V zimě se pořád mluvilo jen o jeho smlouvě a budoucnosti, tak teď se konečně trefil a může se soustředit zase jen na fotbal. Určitě to bude mezi Baníkem a Slováckem zajímavý souboj o čtvrté místo. Každopádně jsem rád, že padlo víc gólů, což je skvělou pozvánkou pro fanoušky na stadiony. Bude lepší počasí, lepší terény, věřím, že se zvedne i výkonnost a díky tomu všemu se bude chodit na kvalitní ligový fotbal, kdy se bude na co koukat.

Jan Rajnoch

Bývalý český profesionální fotbalista, který má na kontě patnáct startů za národní tým. Odchovanec Sparty, který nastupoval na pozici defenzivního záložníka či obránce, hrál nejvyšší soutěž také za Bohemians, Mladou Boleslav, Liberec či Olomouc, vyzkoušel si i zahraniční štace v Německu (Cottbus) a Turecku (MKE Ankaragücü, Sivasspor a Adana Demirspor). Momentálně je fotbalovým expertem O2 TV, šéfuje OFS Praha Západ, hraje za Real TOP Praha i klub Jíloviště v I.A třídě.

  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.