Hlavní obsah

Případ Tanko už se nebude opakovat. Fotbal upravil pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová asociace zareagovala na spornou situaci z minulého kola v zápase Bohemians s Ostravou (1:1) úpravou pravidel. Nově již hráč zraněný před zápasem a vyjmutý ze základní sestavy nebude moci v daném utkání nastoupit.

Zraněný Abdullahi Tanko jako hráč z lavičky - příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Úpravu výkladu pravidel schválil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR ve čtvrtek per rollam. Nově je do výkladu pravidla 3 vpasována věta: „Zraněný hráč odstraněný ze základní sestavy nemůže již v utkání nastoupit ani nemůže být uveden v Zápisu o utkání jako náhradník.“

„Od následujícího soutěžního ročníku bude tato úprava uvedena i v Soutěžním řádu a Rozpisu soutěží profesionálních soutěží, ale aby se situace již neopakovala, navrhujeme úpravu výkladu pravidel s okamžitou platností,“ vysvětluje změnu předseda pravidlové komise Jiří Kureš ve své důvodové zprávě.

Již se tak nebude moci opakovat situace z minulého kola v zápase Bohemians s Ostravou. Útočník Baníku Abdullahi Tanko se nejprve zranil při rozcvičce. Zhruba dvacet pět minut před utkáním ho v základní jedenáctce nahradil Ladislav Almási a Tanko se v aktualizovaném zápisu posunul mezi náhradníky. Nakonec nastoupil v 72. minutě a asistencí pomohl k vyrovnávacímu gólu na 1:1. „Zmátlo mě to. Myslím, že zraněný hráč by v zápise být neměl, natož ještě naskočit na hřiště,“ postěžoval si pak trenér Klokanů Jaroslav Veselý na sporné střídání.

„Připomínám, že nikdy s tímto výkladem žádný problém nebyl a předpokládalo se, že když družstvo smí doplnit počet náhradníka o dalšího náhradníka, tak to není zpětně zraněný hráč,“ poznamenal Kureš s tím, že FIFA takovou situaci v pravidlech fotbalu (IFAB) neřeší.

Ve svých pokynech na posledním světovém šampionátu v Kataru však uvádí, že zraněný hráč již nastoupit v daném utkání nemůže, ani být náhradníkem. Podle UEFA zase náhradníkem smí být pouze ten, kdo v zápise předtím uveden nebyl. „Čímž je výklad situace zcela jasný,“ konstatuje Kureš. Nyní je vyjasněn i v českých regulích.

Reklama