Hlavní obsah

GLOSA: Případ Tanko ukázal na díru v regulích a trenér Bohemians načrtl scénář, o který fotbal nesmí stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvod ke kontumaci? Porušení zásad fair play? Nebo jen chytrý manévr v rámci pravidel? Na případ překvapivého startu papírově zraněného ostravského útočníka Abdullahiho Tanka v sobotní lize na Bohemians se můžete dívat z několika úhlů. Přitom by stačila maličkost. Jediná věta v českých pravidlech fotbalu.

Foto: Sport.cz, ČTK

GLOSA: Případ Tanko ukázal na díru v regulích a trenér Bohemians načrtl scénář, o který fotbal nesmí stát

Článek

Takový příběh se stává málokdy: hráč se během rozcvičky oficiálně zraní, pak se upraví zápis a z člena základní sestavy se stane náhradník. Co kdyby se náhodou v zápase hodil? Na posledních 20 minut za stavu 0:1 naběhne na plac a nahraje na remízový gól. Není to sci-fi, přesně takhle to měl Tanko, jenž podle ostravského trenéra Pavla Hapala nastoupil po obstřiku pochroumaného kotníku.

Například na mistrovství světa by to bylo tabu. Nejen v soutěžích FIFA to funguje tak, že kdo se na rozcvičce zraní nebo zjistí, že to v zápase třeba kvůli nachlazení nepůjde, nemůže do utkání zasáhnout už ani jako náhradník. Může si jít sednout na lavičku za parťáky, ale nesmí hrát.

Tohle pravidlo v první řadě chrání hráče. Zdraví je víc než fotbal, byť můžete kopání do míče milovat jako nic jiného na světě. Jen Tanko a kluboví lékaři vědí, jak jeho kotník vypadal den po zápase.

Přesná definice toho, že hráč zraněný před výkopem už nemůže jít do zápasu ani jako náhradník, v českých regulích chybí. Znalce poměrů to vlastně ani nepřekvapí: ve třetí lize se objevují podezření na fixlování s výsledky kvůli nekalým sázkám a po procesní chybě se musel opakovat poslední los MOL Cupu. Zdejší fotbal, který se dokázal odstřihnout od dlouhé éry všemocného kmotra Romana Berbra, smrští kauz a kauziček z nové sezony zbytečně riskuje vypuknutí „blbé nálady“ ve chvíli, kdy na ligu chodí nejvíc fanoušků za posledního čtvrt století.

Aféra Tanko nejspíš brzy vyšumí a zůstane bez následků. Na kontumaci to podle všeho nebude, Baník jen využil existující díru v pravidlech. Tenhle případ ovšem ukázal, že je nutné ji co nejdřív zacelit. Kromě ochrany zdraví hráčů se nabízí i hořká představa neférového čachrování se sestavou na poslední chvíli. Akurátně to shrnul Jaroslav Veselý, kouč Bohemians: „Pokud je to takhle správně, dělejme to všichni. Budeme kalkulovat se sestavou a měnit zápisy těsně před utkáním, hráči se nám budou zraňovat, zázračně uzdravovat a naskakovat do zápasu ve chvíli, kdy to bude potřeba.“

A dál? Raději nedomýšlet.

Zraněný Abdullahi Tanko jako hráč z lavičky - příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.