Hlavní obsah

ANALÝZA: S kým na Albánii? Otazníky ve středu pole a útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou fotbalovou reprezentaci čeká ve čtvrtek v Albánii jeden z klíčových zápasů v cestě na EURO 2024 a tradičně hodně sledovaný bude výběr základní sestavy. Redakce Sport.cz se ve své analýze zaměřila na možnosti složení středu zálohy a útoku. Kdo by se podle dat z této klubové sezony trenéru Jaroslavu Šilhavému hodil do různých stylů hry?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nedim Bajrami z Albánie, Tomáš Souček a Berat Djimsiti z Albánie během utkání kvalifikace ME 2024.

Článek

O některých postech je zřejmě jasno. V brance Jiří Pavlenka, na pozici krajních beků Vladimír Coufal s Davidem Juráskem, ve středu pole Tomáš Souček. Jenže kdo by se měl postavit vedle českého kapitána?

Alex Král se k reprezentaci nakonec vinou zranění nepřipojil, nabízí se zejména Michal Sadílek z nizozemského Twente a jeho bratr Lukáš, jenž kope za pražskou Spartu. K nim můžeme ještě zařadit alternativu s Lukášem Provodem ze Slavie a jeho klubovým parťákem Lukášem Masopustem, jenž jako univerzál nahradil zmíněného Krále.

Důležité je, že všichni čtyři mají v aktuální sezoně solidní vytížení, odehráli už vysoko přes 1000 soutěžních minut. Pokud by chtěl trenér Šilhavý k Součkovi někoho ofenzivního, říká si o základ slávistické duo, které je daleko produktivnější (Masopust 2+3, Provod 1+5). Samozřejmě ani pro jednoho z nich není střed zálohy tím pravým domovem, proto se dá spíše očekávat nasazení jednoho ze Sadílků.

Foto: Vlastimil Vacek

Statistika reprezentačních záložníků v sezoně 2023/24

Směrem dopředu se jeví lépe Michal, jenž v Eredivisie vytvořil pro spoluhráče už 17 šancí. Naopak defenzivnější pojetí by nahrávalo Lukášovi, jenž má větší úspěšnost vyhraných osobních soubojů (70,2 % oproti 54,2 %), hraje pro něj také větší úspěšnost přihrávek (86,2 % oproti 67 %) i daleko větší zisk míčů (34 oproti 7). Ano, v analýze srovnáváme data z různě náročných lig, ale přec jen tvrdá čísla mohou něco ukázat.

Daleko větší výběr má Šilhavý v útoku. Předpokládejme, že zůstane u formace 3-4-3. Na minulém reprezentačním srazu nastoupilo proti Albánii nahoře trio Václav Černý (Wolfsburg), Jan Kuchta (Sparta) a Tomáš Čvančara (Mönchengladbach). V následném přáteláku pak Václav Jurečka, Mojmír Chytil (oba Slavia) a Adam Hložek (Leverkusen). K této šestici přidejme ještě Ondřeje Lingra z Feyenoordu.

Foto: Vlastimil Vacek

Statistika reprezentačních útočníků v sezoně 2023/24

Zajímavé bude sledovat, zda Šilhavý vsadí na Černého. Po přestupu do Německa se jako jediný ze zmíněných útočníků ještě neprosadil a minut také tolik nesbírá, v reprezentaci ale patřil v posledních kláních k nejlepším na hřišti, dal gól Albánii a dva v červnu na Faerských ostrovech.

Čistě z hlediska produktivity mají nejlepší čísla Čvančara (5+2), Chytil (6+2) a Kuchta (5+3). V tomto složení ale český útok téměř jistě nenastoupí, jelikož se jedná primárně o tři hrotové útočníky.

Například Čvančara sbírá gól či asistenci každých 56 minut, Hložek (3+2) dokonce každých 33. Jenže Hložek se na hřiště dostává minimálně, v sezoně zatím odkopal jen 167 minut. Proto se ofenzivní mladík jeví jako žolík, podobně jako Chytil, jenž už se v aktuálním ročníku třikrát prosadil jako střídající hráč.

Naopak se nedaří Jurečkovi, který potřebuje na jeden bod 191 minut, navíc góly dává převážně z penalt, úspěšnost střelby má v lize jen 11 procent, zatímco Chytil a Čvančara 20 a Kuchta dokonce 29.

Těžko odhadnout, jakou roli dostane pracant Lingr, v sezoně toho zatím oproti některým parťákům tolik neodehrál (331 minut), ale jde o univerzála, který by mohl zastat pozici na levém kraji trojzubce. Pro Čvančaru, který tam nastoupil proti Albánii, to není, Hložek, jenž dostal důvěru s Maďarskem, je nerozehraný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jan Kuchta (uprostřed) během domácího utkání s Albánií.

Co z toho vyplývá? Šilhavý má jistě zamotanou hlavu, proto útočníci s nejlepšími čísly a slušnou minutáží patří primárně na hrot. K nim bude potřeba najít alternativy ať už na základě sehranosti, výkonů v tréninku nebo ochoty a umění se přizpůsobit pozici, která pro ně není typická. Třeba Kuchta ve Spartě občas nastupuje napravo, otázkou je, jak by se cítil na druhé straně hřiště.

Možná sestava na utkání s Albánií: Pavlenka - Holeš, Brabec, Krejčí - Coufal, M. Sadílek, Souček, Jurásek - Černý, Čvančara, Kuchta

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.