Hlavní obsah

Arméni nám výhrou v Kodani cestu do baráže nijak neumetli, tvrdí Bílek

Karel FeltPrávo

Senzační vítězství Arménie v Dánsku 4:0 v naší kvalifikační skupině o postup na fotbalové MS 2014 českému týmu sice udělalo radost, ale situaci mu nijak neusnadnilo. „Dál si to musíme vybojovat sami,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo trenér národního mužstva Michal Bílek.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Arméni si v Dánsku s chutí zastříleli. Aras Özbilis (vpravo) střílí v Kodani druhý gól hostů.

Článek

Měl jste možnost zápas mezi Dánskem a Arménií vidět?

Díval jsem se v televizi. V Kodani byl náš pozorovatel Daniel Drahokoupil, který připraví detailní rozbor.

Jak z vašeho pohledu zápas probíhal?

Arméni šokovali Dány gólem už někdy kolem třicáté sekundy. Když do dvacáté minuty přidali druhý, bylo po Dánech. Ti se už nedostali ke své hře, dobývali dobře organizovanou obranu, z níž hosté vyráželi do nebezpečných brejků a dva ještě proměnili.

Překvapila vás výhra Arménů v Kodani?

Nečekal jsem ji, ale vím, jak dovedou být Arméni nebezpeční. I nás hodně zlobili v Jerevanu, ale jejich šance pochytal Petr Čech. Víc mě překvapilo, že Arméni před pár dny doma prohráli s Maltou. To, že venku hrát umějí, vím dobře. V minulé kvalifikaci dali čtyři góly na Slovensku.

Co vítězství Arménů v Kodani znamená pro český tým?

Určitě je pro nás příjemné, že porazili jednoho z našich soupeřů v boji o postup, ale jinak nám cestu do baráže nijak neumetli. Zároveň nám vyslali varování, že kdybychom je podcenili, můžeme dopadnout stejně a najednou se oni dostanou do hry. Zvýšila se také hodnota našeho vítězství 3:0 v Jerevanu a ukázalo se, jak je naše skupina těžká a zamotaná, body může vzít každý každému. Jen my už nesmíme rozdávat. Na naši situaci to ale jinak nic nemění. Pořád je těžká a platí, že musíme minimálně tři ze čtyř zbývajících zápasů vyhrát. Znamená to porazit 6. září v Edenu Arménii, vyhrát na Maltě a především v Bulharsku.

V Itálii hrajeme hned po duelu s Arménií, tam vyhrát nemusíme?

Samozřejmě by to bylo ideální, protože nesmíme zapomínat ani na skutečnost, že nejhorší z devíti týmů z druhých míst do baráže nejde. Potřebujeme každý bod. Nejméně jeden by to určitě chtělo. Důležité je, že teď máme situaci ve svých rukou. Musíme doufat, že na začátku září nebude nikdo z hráčů zraněný a všichni budou v dobré formě.

Našel jste v duelu Arménů v Kodani nějaké poučení?

Jedno naprosto jednoznačné. Nesmíme nic podcenit a musíme eliminovat jejich největší zbraň, kterou jsou brejky. Dánové je neuhlídali a šeredně na to doplatili.

Reklama

Související témata: