Hlavní obsah

Arméni nejsou nazdárci, varuje Suchý. V kabině sedává s vyhlášeným snajprem protivníka

Jerevan

Nejlepšího kanonýra ruské ligy a oporu arménské reprezentace má pod bedlivým dozorem už několik měsíců stoper českého národního mužstva Marek Suchý. Ze Spartaku Moskva a ruské nejvyšší soutěže zná velkou část kádru protivníka úterního soupeře. „Jsou nebezpeční, žádní nazdárci," varuje, že Bílkův tým nečeká v Jerevanu snadná šichta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Suchý na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Nejlepší střelec ruské ligy a útočník Arménie Jura Movsisjan je od prosince vaším spoluhráčem ve Spartaku. Řešili jste spolu nadcházející kvalifikační bitvu?

Ano, zápas jsme probírali a trošku se hecovali. Jednou jsme seděli a v televizi běžel sestřih Evropské ligy z duelu Bordeaux. Ukazoval jsem mu, že můj reprezentační spoluhráč Plašil je kapitánem francouzského týmu. Jura ani nehnul brvou a řekl, že mu to je jedno (směje se).

V dosavadním průběhu ruské ligy vstřelil devět gólů. Čím je nejvíce nebezpečný?

Je mu úplně jedno, jak zakončuje. Je strašně rychlý, pálí levou i pravou. Přirovnal bych ho k Barošovi, ale Jura je ještě silnější v osobních soubojích. Je hodně udělaný. Uhlídat ho v tréninku je pořádná fuška. Dvakrát jsem proti němu hrál, když byl v ještě Krasnodaru a obránci s ním mají těžké pořízení.

Jaký je Movsisjan v soukromí? Dává najevo své výjimečné schopnosti a pověst mimořádného ofenzivního talentu?

Super kluk, žádné excesy. Třeba kluci z Afriky o sobě vědí, že jsou dobří a dávají to najevo. Jura je super hráč, ale zůstává v klidu. Nemá hvězdné manýry. Je týmovým hráčem, což se projevuje i na hřišti. Odvede hodně práce v defenzívě, nečeká jen zašitý na hrotu. A také je hodně komunikativní, čímž se hodně liší od krajanů a hráčů ze zemí bývalého Sovětského svazu, což je dané jeho minulostí v USA.

Hovořili jste někdy o jeho dětství a problémech, jimiž si prošel v Baku, kde vyrůstal?

Ne. Vím, že musel odejít do Ameriky a žil v Los Angeles. Ale jde o hodně osobní věc, na kterou se člověk sám nezeptá. A Jura nic nevyprávěl, o minulosti vůbec nemluví.

On měl mnoho nabídek, lanařily ho i kluby ze západní Evropy, ale nakonec zvolil Spartak Moskva. Tušíte proč?

Ano. Říkal nám, že klub má obrovskou historii a jde o legendu. Vyprávěl nám, že chtěl do Spartaku ještě dávno před tím, než se dostal do Ruska.

V ruské lize působí celkem sedm hráčů z kádru arménské reprezentace. V čem je největší síla protivníka?

Jura mi říkal, že jim vedení tamního svazu dalo za cíl postup na mistrovství světa. Napůl se smál, ale je jasné, že dokud budou mít šanci, budou bojovat jako o život. Oni jsou hodně sebevědomí, v minulé kvalifikaci hráli velmi dobře. Jsou nebezpeční, nejde o žádné nazdárky. Mají obrovskou sílu v ofenzívě, ale v obraně jsou slabší.

Reklama

Související témata: