Hlavní obsah

Barák: Od začátku cítím důvěru. Výkony na hřišti chci ukázat, že sem patřím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po roce je v národním týmu a hned předvedl, jaký může mít přínos. Záložník fotbalové reprezentace Antonín Barák krásnou brankou z přímého volného kopu rozhodl o výhře 2:1 v přípravném zápase v Norsku a v premiéře trenéra Ivana Haška. „Reprezentace mi celý rok chyběla,“ přiznal Barák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Barák v reprezentačním dresu

Článek

Oslo (od našeho zpravodaje) – V onom zmíněném roce, kdy ho předchozí kouč Jaroslav Šilhavý nebral, se ale Barák hrabat nechtěl.

Berete jako satisfakci, že jste hned po svém návratu do reprezentace rozhodl zápas?

Takhle to nevnímám. Jsem rád za celý realizační tým a mužstvo, které se teď tvoří. Mám z toho hrozně dobrý pocit už od začátku srazu. Vítězství se nerodilo lehce, ale přesně tohle jsme potřebovali, tedy dobrý výsledek hned na start. Jsem za to moc rád.

Byl jste hned rozhodnutý, že takhle vypálíte?

Řešili jsme to s Hložanem (Adam Hložek). On mi říkal, že zeď je vysoká. Já se kouknul a souhlasil jsem. Věděl jsem, že bude těžké přes ni míč dostat. Kluci mi to skvěle na druhé straně zablokovali. Gólman byl posunutý trochu do středu, asi moc neviděl. Zkusil jsem to a vyšlo to.

Nechtěl vám Hložek standardku vzít?

Chtěl, ale nenechal jsem mu to. (úsměv)

Jak hodnotíte výkon českého týmu?

Víc vám k tomu řekne trenér. Zápas byl hodně ovlivněný hřištěm. Nechci se na to vymlouvat, ale nemohli jsme tolik kombinovat odzadu. Vyzkoušeli jsme si hodně věcí, s řadou z nich jsem osobně velmi spokojený, třeba s tím, jak se tým prezentoval. Nebylo jednoduché vše za tak krátkou dobu dostat do hlav. Máme na čem pracovat a co ladit. Jsem ale za vítězství moc rád, potkali jsme velice kvalitního soupeře. Vítězství počítáme.

Berete to jako svůj restart v reprezentaci?

Začíná nová éra. Cítím od začátku důvěru, které si strašně vážím, a chci ji splatit na hřišti. Nechci moc mluvit, nemá to cenu. Chci výkony na hřišti ukazovat, že sem patřím a že mám kvalitu týmu pomoct. To je můj jediný cíl.

Z tohoto pohledu ale vítězná branka může být zadostiučiněním, ne?

Určitě je to hrozně příjemné. Každý gól za nároďák takový je, moc si ho vážím. Reprezentace mi celý rok chyběla, protože každý zápas tady prožívám možná dvakrát tolik co na klubové úrovni. Chci být s nároďákem úspěšný, protože věřím, že tahle generace úspěšná být úspěšná může. Věřím, že máme kvalitní tým a že můžeme být konkurenceschopní.

Hráli jste i za trenéra Ivana Haška, aby se veřejnost naklonila na jeho stranu?

Hrajete za všechny. Hráli jsme to, co do nás trenér Hašek během těch čtyř dnů se svým realizačním týmem vtloukal. Chtěli jsme to přenést co nejvíc na hřiště. Chtěli jsme do naší hry dostat nějaké návyky, principy. Hrajeme za celý národ, ne za jednoho člověka.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Co dělá současný realizační tým jinak než ten předchozí?

Tohle nechci hodnotit. Pro mě je to zbytečná otázka, nechci na ni odpovídat. Chci se soustředit na to, co je teď. Dozadu se dívat nechci. Nechci říkat, jestli je někdo lepší nebo horší. Každý se chce prezentovat jinak. Doufám, že to na nás bude vidět a že českému i světovému fanouškovi ukážeme, jak se chceme prezentovat.

Jak se aktuálně vůbec cítíte?

Skvěle. Dostal jsem se do výborné kondice. V lednu se řešil přestup, ale dal jsem si jasné priority, vyčistil jsem si hlavu. Mám obrovskou chuť na všech frontách. Doufám, že to bude ještě výjimečná sezona.

Reklama