Hlavní obsah

Norsko - Česko 1:2Hašek slaví vydřené vítězství, rozhodla Barákova paráda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Herně to většinu zápasu drhlo, ale trenér Ivan Hašek začal své druhé angažmá u fotbalové reprezentace úspěšně. Výhru 2:1 v přátelském utkání v Norsku zařídili svými góly stoper David Zimy a v závěru parádním přímým kopem Antonín Barák. Pokračuje tak jedna tradice. V samostatné české historii se ještě nestalo, že by nový kouč prohrál svůj úvodní zápas v základní hrací době.

Foto: Annika Byrde, ČTK/AP

Čeští fotbalisté David Zima (vlevo) a Lukáš Provod se radují z gólu proti Norsku.

Článek

Oslo (od našeho zpravodaje) - Hašek, který už vedl reprezentaci dočasně v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu, vsadil na startu nové éry na čtyřčlennou obranu. Ta ale od úvodní minuty měla velké problémy chytat rychlá norská křídla. Zejména 20letý Oscar Bobb si s levým bekem Jaroslavem Zeleným dělal, co chtěl.

Právě souboj těchto dvou byl klíčový před úvodní brankou duelu. Sebevědomý Bobb ukázal, že jeden na jednoho se nebojí. Proklouzl do pokutového území, Pavel Šulc se bál faulovat a křídelník patřící Manchesteru City prostřelil českého gólmana Jindřicha Staňka dělovkou na přední tyč.

Foto: Lise Aserud, ČTK/AP

Český fotbalista Jaroslav Zelený (vpravo) a Nor Oscar Bobb v přátelském duelu v Oslu

Češi se osmělili několika ranami z dálky, ujal se až rychlý brejk ve 37. minutě. Kapitán Tomáš Souček ze druhé vlny předskočil obránce Norů, odcentroval, našel hlavu Davida Zimy a ten svým prvním gólem v reprezentaci srovnal na 1:1.

Foto: Annika Byrde, ČTK/AP

David Zima dává vyrovnávací gól proti Norsku.

Norové pak dál tlačili, svěřenci Ivana Haška se málokdy dostali do delší kombinace na soupeřově polovině. Domácí v sestavě s hvězdnými zbraněmi Erlingem Haalandem nebo Martinem Ödegaardem však několikrát ztroskotali na dobře chytajícím Staňkovi.

Když už se zdálo, že se oba týmy rozejdou smírně, ukázali se čeští střídající hráči. Ondřej Lingr byl faulován těsně za hranicí vápna a přímý kop si v 85. minutě vzal na starost Antonín Barák. Levačkou zakroutil míč přesně do rohu, domácí gólman Örjan Nyland byl bez šance.

Češi tak vstoupili do nové éry, jejímž prvním vrcholem je letní Euro v Německu, hodně vydřenou výhrou. Hašek zaujal například rozestavením se čtyřmi obránci nebo přesunutím Ladislava Krejčího do středu zálohy. Další přípravný duel odehraje reprezentace v úterý od 20:00 v Praze na Letné.

Norsko - Česko 1:2 (1:1)
Branky: 20. Bobb - 37. Zima, 85. Barák. Rozhodčí: Delajod - Finjean, Drouet - Gaillouste (video, všichni Fr.). ŽK: Sörloth, Hanche-Olsen (oba Norsko). Diváci: 11.891.
Norsko: Nyland - Ajer, Hanche-Olsen, Östigaard, Björkan - Ödegaard (86. Vetlesen), Berg (46. Thorstvedt), Berge - Bobb (75. Donnum), Haaland (75. Larsen), Sörloth. Trenér: S. Solbakken.
Česko: Staněk - Douděra, Holeš, Zima, Zelený (61. D. Jurásek) - Souček, Ladislav Krejčí II (61. Barák) - Chytil (72. Lingr), Provod (73. M. Sadílek), Šulc (61. Hložek) - Schick (87. Chorý). Trenér: Hašek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články