Hlavní obsah

Beckenbauer mě chtěl koupit do Bayernu, vzpomíná Skuhravý. Pochvalu od Císaře si schoval na památku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínky na hvězdu neutichají. V 78 letech zemřel legendární německý fotbalista a trenér Franz Beckenbauer. Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp dokonce prohlásil, že bez legendy s přezdívkou Císař už svět nebude jako dřív. Speciální vzpomínku v paměti chová český internacionál Tomáš Skuhravý. V dobách jeho janovské slávy ho Beckenbauer chtěl koupit do Bayernu. „Prezident Aldo Spinelli mě ale nepustil. Bál se reakce fanoušků,“ říká Skuhravý.

Foto: Gebert Andreas, ČTK

Franz Beckenbauer v klubovém saku Bayernu Mnichov, do něhož chtěl svého času angažovat Tomáše Skuhravého.

Článek

Svého času velmi populární Bomber má na Franze Beckenbauera unikátní vzpomínky. Potkal se s ním nejen ve čtvrtfinále mistrovství světa 1990 v Miláně.

„Když jsme tehdy s Němci prohráli 0:1, tak jsme byli naštvaní hlavně na rakouského sudího Kohla za přísně odpískanou penaltu a vyloučení Luboše Moravčíka, které patřilo do stejné kategorie,“ předesílá Tomáš Skuhravý v exkluzivním rozhovoru pro newsletter Gól, který vychází pro členy FAČR.

„Na nějaké vybavování nebyla ani nálada. Proto mě až po šampionátu potěšilo, když Franz Beckenbauer na otázku, kdy mu bylo coby trenérovi nových mistrů světa nejhůř, novinářům odpověděl: ‚Posledních dvacet minut utkání s Československem. Oni jako jediní nás donutili skutečně bránit, zoufale bránit. V těchto minutách jsme měli opravdový strach o výsledek. Nikdo nemohl tušit, kdy se trefí někdo z hráčů v poli, nebo kdy přiletí ten pravý centr a sestřelí nás ze vzduchu Skuhravý.‘ Veřejné pochvaly od takové legendy jsem si samozřejmě ohromně považoval a taky jsem si ji schoval na památku,“ líčí dnes 58letý bývalý československý a český reprezentant.

Zemřel německý legendární hráč i trenér Franz BeckenbauerVideo: sntv

S pěti vstřelenými góly byl Skuhravý druhým nejlepším střelcem a jednou z hlavních hvězd mistrovství světa 1990. Otevřel si tak dveře do Itálie.

„Když se mi i ve druhé janovské sezoně 1991/1992 dařilo a postoupili jsme přes Liverpool do semifinále Poháru UEFA, tak přiletěl Franz Beckenbauer s Karl-Heinzem Rummeniggem do Janova jednat o mém přestupu do Bayernu. Prezident Aldo Spinelli mě ale nepustil,“ vypráví pětinásobný ligový mistr se Spartou.

„Ne že by mi prezident nepřál přestoupit do tak slavného klubu. Oběma mnichovským hostům řekl, že hlavním důvodem je obava z reakce rozvášněných fanoušků, kteří by mohl zapálit stadion Luigi Ferrarise a provést i něco jeho rodině,“ tvrdí Skuhravý.

Foto: Michal Pavlík, Svaz futsalu FAČR

Bývalí sparťané Tomáš Skuhravý a Costa.

Pořád je historicky nejlepším ligovým střelcem FC Janov.

„Je to neuvěřitelné, ale ještě nikdo v klubu za třicet let mých 57 gólů v Serii A nepřekonal…“ usmívá se.

Dlouhodobě žije v zahraničí, teď se na čas objevil doma. „Jsem pořád v Itálii, v Janově, kde mám dlouhodobě aktivity na tamní pláži. Chodím dvakrát týdně do televizních studií. V pondělí do regionálního, kde se zabýváme prvoligovými a druholigovými týmy z regionu. V úterý pak do celostátního, v něm se bavíme o uplynulém kole Serie A i o aktuálních fotbalových a klubových problémech. Pravidelně tam dochází třeba Fulvio Collovati, mistr světa z roku 1982, bývalí ředitelé klubů, uznávaní novináři a další hosté,“ přibližuje své současné aktivity.

Jsem rád, že se hroty otupily a že zvítězil fotbal, říká ke svému jmenování Ivan Hašek. Vezme do týmu zpátky hříšníky z Belmonda? Video: Sport.cz

Nedávno byl jmenován novým trenérem českého národního týmu jeho dlouholetý klubový a reprezentační spoluhráč Ivan Hašek.

„Přál bych mu, aby mu tohle nejsledovanější angažmá vyšlo. Bude muset především mančaft stmelit. Háša to zažil sám jako hráč, když jsme se probojovali na mistrovství světa 1990 do Itálie a prošli až do čtvrtfinále, kde nás vyřadili pozdější šampioni Němci,“ poukazuje Bomber.

„Byli jsme výborná parta. Na té to stálo, táhli jsme za jeden provaz. Naše úspěšné nároďáky byly na tom v minulosti vždycky postavené. Háša umí také kluky vyhecovat. Kvalitní hráči v Česku jsou, tým je vždycky víc než jednotlivec, ale zároveň musíte mít dva nebo tři rozdílové fotbalisty, kteří dokáží v klíčových okamžicích zápas rozhodnout,“ míní Skuhravý v rozhovoru pro newsletter Gól.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.