Hlavní obsah

Malé pivo v Bělehradě a trestňák pro Tonyho. Beckenbauer byl jiný než ostatní, říká Panenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvedl telefon a hlásil: „Už jste třetí.“ Pak Antonín Panenka začal vzpomínat na Franze Beckenbauera, soupeře ze zlatého finále EURO 1976 v Bělehradě, společných historek se našlo dost. „Je smutné, že odešel. Byl to prototyp fotbalového gentlemana,“ řekl Panenka o svém dávném soupeři i parťákovi. Německá legenda zemřela v neděli, Beckenbauerovi bylo 78 let.

Zemřel německý legendární hráč i trenér Franz BeckenbauerVideo: sntv

 
Článek

Co vám běželo hlavou, když jste se to dozvěděl?

Je to smutné období, den před Beckenbauerem odešla brazilská ikona Mário Zagallo. Na Franze mám jen ty nejkrásnější vzpomínky, potkávali jsme se často.

Jaký byl?

Posbíral spoustu trofejí, ale nepoznali byste to na něm. Vždycky se choval naprosto korektně, byl to mimořádně slušný člověk. Na hřišti i v civilu. Nad nikoho se nepovyšoval, i proto jsem ho pokaždé rád viděl.

I jako soupeře?

Hrálo se proti němu dobře, nikdy nebyl brutální. Pamatuju si ho jako spíš technického fotbalistu, začínal na stoperu. Dá se říct, že předběhl svoji dobu: snažil se hrát i ofenzivně a dal několik důležitých gólů.

Ještě k památnému 20. červnu 1976: překousl porážku v bitvě o titul mistra Evropy?

Jasně, pogratuloval nám. Někteří němečtí hráči byli zklamaní a nebavili se s námi, ovšem Franz byl vždycky nad věcí. V Bělehradě jsme bydleli ve stejném hotelu a na baru jsme si dali malé pivko.

Hezké gesto.

Přitom tenkrát hrál stý zápas za národní tým a my mu ho zkazili. Byl to vážně nevšední člověk. Přezdívka Kaiser neboli Císař k němu seděla dokonale.

Navíc se mu dařilo taky po kariéře: jako hráč i trenér vyhráli mistrovství světa jen Beckenbauer, zmíněný Zagallo a Francouz Didier Deschamps. Zvláštní kousek, viďte?

Měl obrovské charisma, všichni ho respektovali. Kamkoliv přišel, hned to před ním uctivě ztichlo. I proto byl úspěšný taky jako trenér a v devadesátém vyhrál mistrovství světa po finálovém vítězství nad Maradonovou Argentinou.

Ještě předtím jste spolu odehráli několik exhibičních zápasů. Neříkal jste si, že se vám to jen zdá?

Představte si, jak trenér hlásil sestavu: „V bráně Jašin, před ním Beckenbauer, záloha Eusébio, Bobby Charlton, Panenka…“ Kouč domluvil a pak si vzal slovo Franz.

Co říkal?

„Jestli budeme mít trestňák, kopne ho Tony Panenka.“ Neuvěřitelná pocta, tohle Franzovi nikdy nezapomenu.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.