Hlavní obsah

Bez servisu obyčejný hráč, říká Zima o Haalandovi. První gól v reprezentaci neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přátelském utkání v Norsku dal svůj první reprezentační gól a vedle toho se většinou úspěšně pral s Erlingem Haalandem. „Když mu chybí servis, je to obyčejný hráč,“ říká český stoper David Zima o hvězdě Manchesteru City. Jedním dechem ale dodává: „Pořád je to světová extratřída.“

Foto: Annika Byrde, ČTK/AP

David Zima se snaží zastavit norského útočníka Erlinga Brauta Haalanda

Článek

Oslo (od našeho zpravodaje) – Norové kopali roh, ale nezvládli ho a český tým šel do rychlého protiútoku, který nakonec skočil hlavičkou Davida Zimy a vyrovnáním na 1:1.

Je gól odměnou za podpoření brejku a asi osmdesátimetrový sprint?

Chodím tam vždy, nic jsem nevypustil. Když jsem viděl, že Tomáš Souček vyhrál důležitý souboj, věřil jsem, že pošle centr a míč se ke mně dostane. Bylo mi jasné, že mám stoprocentní šanci, kterou musím proměnit.

Vaše první trefa v reprezentaci, jaké převládají pocity?

Normální, prostě přátelský zápas. Pro mě je nedůležitější, že jsme vyhráli. Jsem připravený na zápisné, na všechno. Neřeším, kdo dává góly.

Jaký byl Erling Haaland?

Jiný, než jsem čekal. Jak ho sledujete v televizi, jak dává mnoho gólů, tak k němu máte obrovský respekt. Ale když mu chybí servis, je to obyčejný hráč. (úsměv)

Foto: Annika Byrde, ČTK/AP

Čeští fotbalisté David Zima (vlevo) a Lukáš Provod se radují z gólu proti Norsku

Opravdu?

Samozřejmě pořád je to top fotbalista, který se ale dá s pomocí spoluhráčů a týmovostí ubránit. Bránit ho jeden na jednoho je složité. Jak říkám, je opravdu světová extratřída.

Jednou vás sroloval, hlavičkoval a vše zachraňoval až Jindřich Staněk.

Udělal jsem maximum možného. Šel do toho skvěle. Má kila, výskok, dynamiku. Složitě se brání. A hráč, který jde proti, má vždy výhodu. Je v pohybu dopředu, má akceleraci. Díky Jindrovi. To je týmovost, o které jsem mluvil.

Souboje s ním bolely?

Ne v pohodě, je to férový hráč, respekt k němu. Pro mě super zápas a mnoho zkušeností. Začátek jsme měli slabší. Vzhledem k tomu, proti jakým jménům jsme stáli, jsme ukázali charakter, který nás poslední roky zdobí.

Celkem často vás Norové mačkali, jaký byl vůbec plán před startem střetnutí?

Vstoupit aktivně a bez nějakého tlaku. Užít si přátelský zápas, vlastně o nic nešlo. Ale asi po pěti minutách nás soupeř zatlačil do hlubokého bloku, presoval, měl kvalitu na míči a my se z toho nemohli vymanit. Měli jsme až příliš velký respekt. Pak se hra vyrovnala, my vyrovnali. Ve druhé půli Norové zapnuli, konec byl zase náš. Zaplaťpánbůh, že to Antonín Barák v závěru z přímáku takhle trefil. Norové už neměli sílu, aby se skóre něco udělali.

Je výhra pro nový národní tým velkým impulsem?

To musí být každý zápas za národní tým. Vůbec bych o něčem takovém nemluvil. Prostě máte štěstí, jste vyvolený a můžete reprezentovat. Každý musí odevzdat maximum, nehledě na to, jestli jde o přátelák, mistrovský zápas, nebo jestli máme nové trenéry.

Moc se vám nevedla konstruktivní rozehrávka, kde byl problém?

Asi v kvalitě terénu. I Norům rozehrávka moc nešla. Není to jednoduché, protože ještě před měsícem tady měli vánici a dva metry sněhu. Dát za takovou dobu hřiště do pořádku není nic jednoduchého. Ano, udělali jsme i technické chyby, kterých se musíme vyvarovat. Naštěstí šlo jen o přátelský zápas, kde si můžeme nejen styly rozehrávky dobře vyzkoušet.

Asi potvrdíte, že hodně pomohli střídající hráči.

A také moment, kdy šel dolů Haaland. Trochu se nám práce ulehčila. A samozřejmě po změnách u nás jsme více podrželi míč nahoře. Jak říkám, poslední dvacetiminutovka byla z naší strany lepší a opravdu mě těší, že jsme skóre otočili.

Reklama