Hlavní obsah

Brazilský postrach na Čechy nezapomněl. Sudímu Zelinkovi šel po krku, chystá pomstu

Baku

Docela frajer, tenhle Brazilec Almeida. Z ázerbájdžánštiny rozumí jen pár slovům, z ruštiny ani těm ne, ale přesto neměl problém, aby získal občanství země čarovného ohně, jak se jeho nové domovině také říká. Fotbal ho potřeboval, a protože v Ázerbájdžánu žije a hraje už pátým rokem, FIFA jeho naturalizaci posvětila. Samo sebou po souhlasu osmadvacetiletého brazilského špílmachra, který si nechal za přitakání patřičně zaplatit. V bohaté kavkazské zemi nepředstavují peníze problém, ale i tak je suma vyplacená Almeidovi pomalu státním tajemstvím.

Foto: Profimedia.cz

Za Ázerbajdžán nastoupí proti Česku také naturalizovaný Brazilec Almeida, hvězda Karabachu.

Článek

Trénink české fotbalové reprezentace

„Potřebovali jsme ho pro reprezentaci. Vždyť je to on, kdo mistrovské mužstvo Karabachu dotáhl na evropskou pohárovou scénu, takže už něco znamená," netají chorvatský kouč národního mužstva Ázerbájdžánu Robert Prosinečki, že byl jedním z iniciátorů Almeidovy naturalizace.

Kvalifikační zápas MS 2018 Ázerbájdžán - ČR se hraje dnes od 18.00 našeho času v Baku, řídí ho Francouz Millot, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz

Doma v Brazílii Richard Almeida žádné terno ve fotbale neudělal, protože tamní Serie B představovala vrchol, na který se vydrápal. Musel do Evropy, aby o sobě dal vědět. Nejdřív v portugalském klubu Gil Vicente, kam přišel ze Sao Paula na hostování, pak ale hlavně v ázerbájdžánském Karabachu, který ho z rodné Brazílie vykoupil.

Pro sebe i pro reprezentaci.

Karabach udělal terno, protože s Almediou ve středové řadě získává ligové tituly jako na běžícím pásu a v letošní sezóně se i díky jeho fotbalovému kumštu dostal do základní skupiny Ligy mistrů.

„Nebýt Čechů, mohl o sobě dát vědět v pohárové Evropě už dřív," připomínal Prosinečki tři roky starou epizodu, kdy se v Baku hrálo o postup do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy. Karabach hostil Inter Milán, a kdyby ho porazil, mířil by dál.

A on ho skutečně porazil, protože Almeida vstřelil regulérní gól. Český rozhodčí Miroslav Zelinka ho nejdřív uznal, ale pak ho na pokyn svého lajnového asistenta Ondřeje Pelikána odvolal, takže zápas skončil bezbrankovou remízou.

Almeida tehdy jen těžko krotil svou horkou jihoamerickou krev. Šel Pelikánovi i Zelinkovi po krku a spílal jim, jak to jen Brazilci dovedou.

„Jsem znechucený. Okradl nás jen proto, že jsme z Ázerbájdžánu, zničil naši práci, protože si netroufnul na velký klub, jakým je Inter Milán. Je to mafie," nadával tehdy českým sudím, protože Karabach doma s italským velkoklubem jen remizoval a ze skupiny nepostoupil.

Ázerbájdžánští novináři tvrdí, že na tuto křivdu nezapomněl a že se bude chtít dnes večer pomstít. Od června má totiž nové občanství, takže může proti české reprezentaci v předposledním díle kvalifikace o postup na MS v Rusku nastoupit.

„Znamená pro domácí mužstvo opravdu hodně, protože ve středové řadě tvoří hru a k tomu přidává i góly," připomínal proto trenér Karel Jarolím svým svěřencům, že si musí dávat na naturalizovaného Brazilce Almeidu obzvláštní pozor.

„Je skutečně mozkem našeho mužstva, protože brazilské fotbalové geny se v něm nezapřou. Potřeboval jsem ho do mužstva, aby tvořil a dirigoval hru, usměrňoval spoluhráče, posílal je do šancí a když to je zapotřebí, třeba i sám zápas rozhodl. Svou chytrostí, technikou, přehledem. Věřím, že tohle všechno dnes předvede," upínal k Almeidovi své naděje i kouč Ázerbájdžánu Robert Prosinečki.

Jak podle vás dopadne zápas české fotbalové reprezentace v Ázerbajdžánu?
Český tým vyhraje
24,9 %
Český tým neprohraje
3 %
Zápas skončí remízou
12,5 %
Český tým prohraje
59,6 %
Celkem hlasovalo 3807 čtenářů.

Reklama

Související témata: