Hlavní obsah

Čech ví o cestovatelských strastech: Nejde jen o hodiny ve vzduchu, ale i o časový posun

Praha

Cestování si během aktivní hráčské kariéry užil až až. S Chelsea i s Arsenalem, s českou reprezentací pochopitelně také. Legendární brankář Petr Čech by jen těžko spočítal, kolik hodin prožil ve vzduchu na palubě letadel či na letištích čekáním na odbavení. I vzhledem k těmto zkušenostem netají, že se mu letošní formát mistrovství Evropy vyplněný leteckými přesuny a harcováním od města k městu vůbec nezamlouvá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech před odletem na EURO 2016 do Francie.

Článek

„V dosavadním průběhu šampionátu určitě nejvíc trpěli a strádali hráči Švýcarska, ale i Walesu a Turecka ve skupině A. Nešlo přitom jen o dlouhé lety a šest hodin na palubě, což nikomu nepřidá, ale i o časový posun, který je třeba oproti Londýnu tři hodiny. A s tím je problém, protože s ním se musí organismus vyrovnat. Každý přitom reaguje pochopitelně jinak, což je určitě složité a do výkonů se to nesporně promítá," potvrzuje z vlastní zkušenosti Petr Čech, který podobnou anabázi absolvoval ještě jako gólman Kanonýrů.

S Arsenalem totiž cestovali před dvěma lety k finále Evropské ligy proti Chelsea právě do ázerbájdžánského Baku.

A jen mimochodem - kdyby česká fotbalová reprezentce zvládla osmifinále s Nozozemskem a postoupila do čtvrtfinále, čekala by ji podobná cestovatelská anabáze. Šampionátový los by ji totiž poslal ke konfrobtaci s vítězem duelu Wales - Dánsko do ázerbájdžánského hlavního města, na které nemá Petr Čech zrovna příjemné vzpomínky. Ve zmíněném finále tam jeho Kanonýři prohráli s Chelsea 1:4.

„Takoví Švýcaři, kteří hráli první zápas v Baku, druhý v Římě a třetí zase v Baku byli okradeni o odpočinek, regeneraci a vše, co s přípravou na zápas souvisí. A mužstva ve skupině s centry v Petrohradu a v Seville na tom byla podobně."

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Krátké přelety trvající hodinu či půldruhé hodiny, což byl případ české reprezentace putující k šampionátovým duelům dvakrát do Glasgowa a jednou do Londýna se podle zkušeností brankářské legendy Čecha do výkonů a rozpoložení hráčů naopak nepromítnou.

„Na zápasy evropských pohárů se létá podobnou dobu, ve velkých zemích, jako je Francie, Německo či Anglie, jsou letecké přesuny běžné i k ligovým zápasů. Přelety trvající do dvou hodin se zvládnout dají, aniž by se to na hráčích projevilo."

Připojuje, že při vzdušných přesunech hodně záleží na správném využití času. „Hlavně pro rehabilitaci a regeneraci, protože únava se kumuluje a násobí. Zvlášť, když únavu ze zápasů násobí únava z cestování," přidává další vlastní zkušenost.

Foto: Sport.cz

Petr Čech v brance londýnského Arsenalu

Udělal ji ostatně i na mistrovství Evropy v roce 2008, kdy česká reprezentace rozbila svůj tábor v rakouském Seefeldu a k zápasům do Basileje a Ženevy se rovněž přesouvala vzduchem. Sice jen plus minus hodinu, přesto si tehdejší aktéři stěžovali, že dočasný domov národního týmu nebyl zvolen právě dvakrát vhodně.

„Jenže tam byl hlavní problém se vzdáleností od letiště, kam se jezdilo další hodinu. A to únavu z přeletů násobilo," připomíná Petr Čech a poukazuje i na to, že k rovným podmínkám a regulérnosti má letošní mistrovství Evropy daleko i proto, že šest mužstev nemuselo v základních skupinách cestovat k zápasům vůbec a ke všemu profitovali z výhody domácího prostředí a podpory svých fanoušků, kteří vzhledem k pandemickým opatřením zaplňovali tribuny z drtivé většiny.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.