Hlavní obsah

Česko - Faerské ostrovy 5:0Češi v přípravě přejeli trpaslíka. Debutující Chytil zazářil hattrickem

Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace zvítězila ve středečním přátelském utkání na Andrově stadionu nad Faerskými ostrovy jasně 5:0. Třemi góly mezi 13. a 23. minutou při svém debutu za reprezentaci zazářil třiadvacetiletý útočník Mojmír Chytil. Do poločasu skóroval ještě Václav Černý a po změně stran se trefil při premiéře v reprezentačním "áčku" také Patrizio Stronati.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mojmír Chytil ze raduje ze vstřelené branky proti Faerským ostrovům.

Článek
Fotogalerie

Národní tým v součtu s Československem vyhrál i sedmý vzájemný zápas a s Faeřany ještě neinkasoval. S ostrovním soupeřem se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého znovu utkají v blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy 2024.

Reprezentanti, kteří v září sestoupili z elitní skupiny A Ligy národů, si v devátém letošním utkání připsali teprve druhou výhru a uspěli po sérii čtyř porážek. Šilhavého svěřenci zakončí kalendářní rok v sobotu přípravným duelem v Gaziantepu proti Turecku. Na nadcházející mistrovství světa v Kataru český tým nepostoupil.

Šilhavý musel z nejrůznějších důvodů oželet téměř tři desítky hráčů, pro listopadové přípravné zápasy nedodaly své zástupce elitní české kluby Plzeň, Slavia ani Sparta. Premiérový start za národní A-tým si rovnou v základní sestavě připsala olomoucká dvojice Navrátil a Chytil, na levém beku netradičně začal Zmrhal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mojmír Chytil během zápasu proti Faerským ostrovům.

Šilhavému se tah vydařil. Chytil v první velké šanci v osmé minutě ještě přestřelil, ale za dalších pět minut už slavil, když ve skluzu umístil k tyči míč po dlouhém pasu od Coufala. V 19. minutě uspěl olomoucký útočník před hostujícím brankářem podruhé poté, co ho vysunul kapitán Souček.

Faeřané v předchozích čtyřech zápasech neprohráli a minule dokonce porazili Turecko 2:1, v Olomouci ale působili neškodným dojmem. Ve 23. minutě nacentroval Zmrhal a Chytil přesnou hlavičkou s pomocí tyče zkompletoval hattrick.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mojmír Chytil v zakončení během duelu proti Faerským ostrovům.

Třiadvacetiletý útočník to v samostatné historii dokázal jako první český reprezentant, před rozdělením federace se při debutu povedlo dát aspoň tři góly pěti hráčům. Za nejrychlejším hattrickem v samostatné historii národního týmu Chytil zaostal jen těsně, v roce 2005 vstřelil Jan Koller při vítězství 6:1 nad Makedonií dokonce čtyři branky mezi 42. a 52. minutou.

Domácí před zaplněným hledištěm skórovali do přestávky ještě počtvrté. Obrovskou chybu v rozehrávce hostů vystihl Černý, udělal kličku gólmanovi a ve 42. minutě poslal míč do prázdné branky. Česká reprezentace prožila nejlepší první poločas od března 2017, kdy při výhře 6:0 v San Marinu ovládla úvodní dějství 5:0.

Po změně stran ubylo šancí. Ve 47. minutě se mohl prosadit další nováček střídající Zmrzlý, avšak minul. Po prostřídání české sestavy se trochu dostali do hry i Faeřané, v největší šanci ale Johannesen minul.

V 76. minutě přidali domácí pátou branku. Na Barákův centr si naskočil střídající Stronati a při debutu za reprezentační "áčko" se díky hlavičce pod břevno dočkal premiérového gólu. Stoper Puskáse si nadělil dárek ke čtvrtečním 28. narozeninám.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští fotbalisté se radují z branky v přípravě proti Faerským ostrovům.

Poté mohl při prvním startu za národní mužstvo skórovat i další střídající hráč Schwarz, ale v 82. minutě hlavou minul. Reprezentanti potvrdili, že se jim v Olomouci daří, před rokem tam v přípravě rozdrtili Kuvajt 7:0.

Přípravné fotbalové utkání v Olomouci:
Česko - Faerské ostrovy 5:0 (4:0)
Branky: 13., 19. a 23. Chytil, 42. Černý, 76. Stronati. Rozhodčí: Dodál - Ferenc, Weiss (všichni SR). Bez karet. Diváci: 10.762.
Česko: Pavlenka - Coufal, Zima (85. Chaluš), Brabec (64. Stronati), Zmrhal - Král, Souček - Černý (46. Zmrzlý), Barák (77. Růsek), Navrátil (46. Schwarz) - Chytil (64. Pekhart). Trenér: Šilhavý.
Faerské ostrovy: Nielsen - H. Sörensen (71. Chukwudi), G. Vatnhamar, Nattestad, Davidsen - Hansen (71. Bartalsstovu) - M. Olsen (77. Petersen), Jönsen, S. Vatnhamar (77. Radosavljevic), Mikkelsen (56. G. Sörensen) - K. Olsen (56. Johannesen). Trenér: Ericson.

Reklama