Hlavní obsah

České varianty pro los EURO: skupina smrti i staří známí z kvalifikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemsko, Skotsko, Chorvatsko, Slovinsko a Slovensko. Tyhle soupeře fotbalové Česko ve skupině na EURO v Německu určitě nepotká, při losu 2. prosince s ním budou ve třetím koši. Jinak jsou všechny možnosti otevřené. Hlavní fáze kvalifikace se v úterý večer dohrála a rozdělení do čtyř losovacích košů je definitivně dané. Jaké varianty se pro Čechy nabízejí?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalová reprezentace poosmé za sebou míří na mistrovství Evropy, soupeře pro základní skupinu jí 2. prosince přisoudí los.

Článek

Pro začátek si připomeňme, že 24 účastníků mistrovství Evropy (tři ještě neznáme, vzejdou z březnové baráže) se do losovacích košů rozmístí čistě podle výsledků v kvalifikaci.

Proto se první prosincovou sobotu může stát, že i ze čtvrtého koše přijde papírově silný soupeř: třeba aktuální mistři Evropy z Itálie. Ta cestou na EURO uhrála o bod méně než Češi a ve své skupině skončila druhá.

Složení košů pro los EURO

1. koš: Německo, Portugalsko, Francie, Španělsko, Belgie, Anglie

2. koš: Maďarsko, Turecko, Rumunsko, Dánsko, Albánie, Rakousko

3. koš: Nizozemsko, Skotsko, Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko, ČESKO

4. koš: Itálie, Srbsko, Švýcarsko a 3 vítězové baráže

A kdybychom k Italům přidali z prvního koše například Francii a z druhého Dánsko či Maďarsko, rázem bychom měli potenciální skupinu smrti. Francouzi přišli pouze o dva body a svoji skupinu vyhráli i Dánové, kteří ztratili jen ve třech zápasech. Stejně jako Maďaři, ti prošli kvalifikací bez porážky.

V prvním koši kromě Francie číhají další obři: pořádající Německo, Portugalsko, Španělsko, Belgie a Anglie. Síla soupeřů ve druhém koši, kde jsou stejně jako v prvním vítězové skupin, se liší. Kromě zmíněného Dánska a Maďarska je v něm Turecko, Rumunsko, Rakousko coby nejlepší tým z druhých míst a Albánie, která v kvalifikaci dvakrát obrala Čechy (1:1 a 3:0) a může s nimi hrát i na šampionátu.

A ve čtvrtém koši se kromě Itálie skrývá Srbsko se Švýcarskem, k nim se přidá trojice vítězů březnového play off. Mezi nimi může být mimo jiné Polsko, které se v kvalifikaci dvakrát potkalo s Českem (1:3 v Praze a 1:1 ve Varšavě). Právě soupeř z play off by mohl být součástí papírově schůdné skupiny, do které bychom pro příklad mohli přidat třeba Belgii a Rakousko.

Složení všech šesti základních skupin EURO bude známé 2. prosince kolem sedmé večer, losuje se od 18.00 v sídle Labské filharmonie v Hamburku. Z každé skupiny postoupí do osmifinále první dva týmy plus čtyři nejlepší z třetích míst.

Baráž o postup na EURO

Skupina A, semifinále: Polsko–Estonsko, Wales–Island/Ukrajina/Finsko*.

Skupina B, semifinále: Izrael–Island/Ukrajina*, Bosna a Hercegovina–Ukrajina/Finsko*.

Skupina C, semifinále: Gruzie–Lucembursko, Řecko–Kazachstán.

* Rozhodne los, který se uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu.

Poznámka: Na EURO postoupí vítězové skupin. Semifinále jsou na programu 21. března a finále 26. března 2024.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.