Hlavní obsah

Schůdný los pro Lvíčata. Jednadvacítka v evropské kvalifikaci narazí na Dány i staré známé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dánsko, Island, Wales a Litva. Tohle budou soupeři příští české jednadvacítky v kvalifikaci na EURO 2025, které hostí Slovensko. Bitvy o šampionát začnou zářijovým zápasem na Islandu, končit se bude v říjnu nebo listopadu 2024.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Mezi klíčové hráče jednadvacítky v novém cyklu může patřit i útočník Václav Sejk (číslo 9).

Článek

Nynější jednadvacítka teprve vyhlíží svůj vrchol, letní mistrovství Evropy v Gruzii. Tým trenéra Jana Suchopárka v Batumi a Kutaisi narazí na Anglii, Německo a Izrael. Teprve pak přijde na řadu nová parta, složená z hráčů ročníku 2002 a mladších.

Los kvalifikace v Nyonu nedopadl nejhůř. Z prvního koše Češi dostali hratelné Dánsko a z třetího Island, přes který nynější tým prošel v baráži. Tu hráli v tomto cyklu i Dánové, nedostali se přes Chorvaty. A proti Walesu a Litvě bude Česko papírovým favoritem.

Do losování kvalifikace šli Češi z druhého koše a z osudí se dostali až jako poslední. Zamířili do pětičlenné skupiny skupiny I, což znamená, že odehrají osm zápasů.

Postupový klíč? Kromě pořádajícího Slovenska na šampionát přímo projdou vítězové devíti skupin a tři nejlepší z druhých příček, ostatní týmy z druhých míst čeká baráž o zbylá tři místa. Pro týmy z druhých míst bude kvalifikační síto milosrdnější než před letošním EURO, kam přímo postoupil jen jeden. Češi museli do zářijové baráže, kde v září po výhře 2:1 a remíze 0:0 vyřadili Island. A bitvy s Islandem budou klíčové i tentokrát.

EURO jednadvacítek se bude na Slovensku hrát přesně po čtvrt století, v roce 2000 tam Češi dokráčeli ke stříbru. Zajímavou generaci kolem Milana Baroše, Zdeňka Grygery či Marka Jankulovského zastavili až ve finále Italové, příjemným bolestným byla vstupenka na olympiádu. Tenkrát se hrálo ještě v osmi týmech na čtyřech stadionech, zato příště budou čísla dvojnásobná: šestnáct účastníků a osm arén. Šampionát se uskuteční v Bratislavě, Trnavě, Dunajské Stredě, Nitře, Trenčíně, Žilině, Košicích a Prešově.

Bude u toho trenér Suchopárek? Po červnovém mistrovství Evropy mu končí smlouva, ovšem v prosincovém rozhovoru pro Sport.cz prozradil: „Rozhodně bych stál o pokračování. I kvůli výborné spolupráci s Alešem Křečkem, který trénuje dvacítku."

V příštím cyklu by v jednadvacítce mohlo pokračovat i několik hráčů ze současného týmu. Například brankář Antonín Kinský, obránci Martin Vitík, Lukáš Endl či David Pech, záložníci Kryštof Daněk, Adam Karabec, Michal Ševčík nebo Matěj Jurásek a útočníci Václav Sejk s Danielem Filou. K nim se můžou posunout další zajímavá jména z dvacítky: namátkou brankáři Lukáš Horníček s Ondřejem Mastným, obránce Martin Suchomel, záložník Denis Višinský či útočníci Denis Alijagič s Filipem Vechetou, kteří už nakoukli i do nynější jednadvacítky.

„Věřím, že další jednadvacítka bude neméně tak silná, jako je současný tým. Mohou v něm být hráči se zkušenostmi z minulé kvalifikace," řekl kouč Suchopárek už před losem. „Obecně se ročník hráčů 2002 a 2003 jeví velmi dobře – s kvalitními brankáři, středními obránci a stejně tak několika zajímavými hráči do ofenzivy."

Los kvalifikace ME fotbalistů do 21 let v roce 2025
Skupina A: Itálie, Irsko, Norsko, Turecko, Lotyšsko, San Marino
Skupina B: Španělsko, Belgie, Skotsko, Maďarsko, Kazachstán, Malta
Skupina C: Nizozemsko, Švédsko, Gruzie, Severní Makedonie, Moldavsko, Gibraltar
Skupina D: Německo, Polsko, Izrael, Bulharsko, Kosovo, Estonsko
Skupina E: Rumunsko, Švýcarsko, Finsko, Albánie, Černá Hora, Arménie
Skupina F: Anglie, Ukrajina, Srbsko, Severní Irsko, Ázerbájdžán, Lucembursko
Skupina G: Portugalsko, Chorvatsko, Řecko, Bělorusko, Faerské ostrovy, Andorra
Skupina H: Francie, Rakousko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Kypr
Skupina I: Dánsko, Česko, Island, Wales, Litva

Reklama