Hlavní obsah

Suchopárek popřál oblíbenému kustodovi a vyhlíží EURO jednadvacítek: Máme ještě rezervy, ale snad tým dobře vyladíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před svátky marodil, ale oblíbenou vánoční tradici nevynechal. Na Štědrý den dopoledne si byl kopnout s dalšími slávistickými legendami a jako každý rok popřál k narozeninám dlouholetému kustodovi „sešívaných“ Václavu Petrákovi. „Že má letos polokulatiny? Mám pocit, jako kdyby je měl každý rok,“ usměje se trenér reprezentační jednadvacítky Jan Suchopárek. Má za sebou povedený rok orámovaný postupem na EURO, které bude v létě hostit Gruzie s Rumunskem.

Foto: Martin Gregor, FAČR

Trenér fotbalové jednadvacítky Jan Suchopárek.

Článek

Pracujete i o Vánocích, nebo úplně vypínáte?

Každý rok se snažím, aby svátky byly bez práce. Fotbálek s klukama ze Slavie do toho nepočítám. Byl jsem teď pár dnů nemocný, ale nevadí, ve třiapadesáti už toho na hřišti moc nenaběhám.

Můžeme teď trochu bilancovat končící rok?

S jednadvacítkou jsem měl jediný cíl: postup na EURO. Se štěstím se ho povedlo splnit. Hráči ukázali charakter, těžili jsme z pozitivní atmosféry v týmu. Nebyli jsme pokaždé kompletní, sem tam nám do toho přišlo zranění, ale v každém zápase jsme byli nebezpeční a až na barážovou odvetu s Islandem plus přátelák s Norskem jsme vždycky vstřelili gól.

Takže jste půl roku před mistrovstvím Evropy optimista?

Jsem optimista i směrem k dalšímu cyklu o EURO 2025, příští tým se rýsuje taky zajímavě. Zatím mám smlouvu jen do šampionátu v příštím roce, ale rozhodně bych stál o pokračování. I kvůli výborné spolupráci s Alešem Křečkem, který trénuje dvacítku. Dal týmu tvář a v Elitní lize U20 hraje zajímavé zápasy.

Vraťme se ještě k letošku: nepokazily dojem z roku 2022 listopadové debakly 1:5 v Portugalsku a 0:4 s Norskem? Kvůli klubovému MOL Cupu vám sice chybělo několik opor, ale nebyly to až moc velké rány pro sebevědomí v přípravě na EURO?

Už bych to nechtěl zažít, takové výsledky nechce žádný trenér. Je pravda, že jsme nebyli kompletní, a v průběhu srazu se navíc hráči v týmu měnili, což není úplně běžné. Kvalita našich hráčů neodpovídala kvalitě soupeřů, ovšem na březnovém srazu bychom už měli být zase v plné síle.

Kolik hráčů z listopadového týmu si řeklo o další nominaci?

Můžeme uvažovat o třech nebo čtyřech. Třeba ofenzivní univerzál Vasil Kušej už jako teenager hrával v Německu, v listopadu si přivezl z Prostějova dobrou formu a teď o něj stojí kluby z první ligy. Hezkým gólem v Portugalsku na sebe upozornil záložník sparťanského béčka Petr Pudhorocký. Je dobře, že se kluci ukázali, potřebujeme mít v záloze varianty i pro EURO.

Mistrovství Evropy se nehraje v oficiálním reprezentačním termínu, takže kluby nemají povinnost vám uvolnit hráče. Čekají vás složitá jednání?

Všechno mám připravené, budu objíždět kluby s šéftrenérem úseku reprezentací Miroslavem Beránkem. Věřím, že vyjednávání dobře dopadnou a pojedeme na EURO komplet.

Z čeho vaše víra pramení?

Termín turnaje není úplně kritický, finále se hraje osmého července. Do startu ligy a pohárových předkol ještě bude dost času. A jsme znovu u toho optimismu...

Je vidět, že ho neztrácíte.

Byl jsem pozván na zasedání výkonného výboru asociace, kde byli taky zástupci vedení ligy. Všichni víme, o co jde. V listopadu jsme nebyli v ideálním složení, ale chápal jsem, že kluby potřebovaly být pro MOL Cup co nejsilnější. Na EURO potřebujeme být co nejsilnější zase my.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace do 21 let oslavují postup na ME po utkání s Islandem.

V létě se po šesti letech vrátíte do Gruzie, kde jste s devatenáctkou došel do evropského semifinále. První dva zápasy odehrajete v Batumi a skupinu zakončíte v Kutaisi. Už jste natěšený?

Už v listopadu jsme s technickým vedoucím Michalem Černým vyrazili na první prohlídku hotelů a infrastruktury. Bude to jiné než tenkrát v Tbilisi. Hlavní město leží ve vnitrozemí, zatímco Batumi je letovisko na pobřeží Černého moře. Bude tam cvrkot a spousta lidí, na druhou stranu si zahrajeme na nejkrásnějším stadionu celého turnaje. Ještě tam zajedeme na konci května, abychom všechno do detailu naplánovali a vychytali všechny potenciální zádrhely.

Už máte vybrané ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu nedaleko stadionu v Batumi. Důležitý detail?

Blízko je to jen při pohledu na mapu. Na vlastní kůži jsem poznal, že doprava v Gruzii je specifická, a při přesunech si budeme muset nechávat rezervu. Projeli a viděli jsme toho poměrně dost, soupeři upřednostnili jiné možnosti.

Například Angličané budou bydlet asi hodinu cestu od Batumi. Vy jste o klidnějším prostředí neuvažovali?

Hlavní roli pro nás hrála cesta na stadion, aby nebyla zbytečně dlouhá. Angličané sáhli po obrovském komplexu na krásném místě, které si vybrali i kvůli fanouškům. Chtěli být dál od města, aby hráči byli v klidu. Zato my počítáme s tím, že si kluci budou chtít občas někam vyjít a pročistit si hlavu. Proto budeme přímo v Batumi.

Když jsme u Anglie, sníte o tom, že jÍ hned v prvním zápase vrátíte dvě porážky z kvalifikace?

Do třetice všeho dobrého a zlého? Bude to pro nás motivace, i když Anglie zůstává jasným favoritem. Při všem respektu k soupeři chceme být úspěšní, to znamená uhrát aspoň bod. Anglie ukázala sílu hlavně doma v první půli, brzy jsme prohrávali 0:3. Věříme, že v Gruzii začneme daleko líp. Taky uvidíme, s čím Angličané na EURO přijedou. Už na losu v Bukurešti jsme zjistili, že vzhledem k termínu budou mít se skládáním týmu problémy víceméně všichni.

I Německo, váš druhý protivník a obhájce titulu?

Už jeho hru pečlivě studujeme. Musíme, protože víme, že klíč k postupu bude hned v prvních dvou zápasech proti nejsilnějším týmům skupiny. Máme záznamy všech německých zápasů z kvalifikace, což platí i o našem posledním soupeři Izraeli.

V baráži po dvou remízách s Irskem zvládl rozhodující penalty.

Je kuriozní, že stejně jako my s Anglií se i Německo s Izraelem potkaly už v kvalifikační skupině.

Zase budete chtít EURO vyhrát jako před pěti lety s devatenáctkou? Tenkrát jste to prozradil těsně po vyřazení.

Neříkám, že teď budeme chtít EURO vyhrát. V jednadvacítce jsou hráči na mnohem vyšší úrovni než v devatenáctce, někteří už nakoukli do seniorské reprezentace. Bylo by trochu naivní si myslet, že EURO vyhrajeme, ovšem i na mistrovství světa se někteří favoriti rozjížděli pomalu. Snad na úvod sezony dobře vyladíme tým a budeme schopní odehrát turnaj co nejlépe. Máme ještě rezervy, zatím jsme dosáhli na zhruba 70 procent maximálních schopností. Teď zbývá zkusit z hráčů dostat těch zbývajících třicet.

Reklama