Hlavní obsah

Čeští fotbalisté v žádném případě v baráži kvalifikace MS 2022 proti Rusku nenastoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká fotbalová reprezentace v žádném případě v baráží kvalifikace MS 2022 nenastoupí do případného utkání proti výběru Ruska. Jedmnomyslně o tom rozhodl na mimořádném zasedání výkonný výbor FAČR. Češi se tak přidali ke Švédům a Polákům, kteří tento postoj zaujali už v předchozích dnech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy kvalifikace MS 2022.

Článek

Český tým se má ve své barážové větvi 24. března představit ve Švédsku a v druhém semifinále má Rusko hostit Polsko. O pět dní později se spolu mají ve finále o účast v Kataru utkat vítězové obou zápasů a v přípravném duelu také poražené celky.

Vedení švédského fotbalu svůj odmítavý postoj k případnému barážovém střetnutí s Ruskem deklarovalo okamžitě po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a v sobotu ho znovu jasně zopakovalo.

"Švédská reprezentace nebude hrát případný barážový zápas proti Rusku, bez ohledu na to, kde se bude hrát. Rusko se nemůže zapojit, dokud bude toto šílenství pokračovat," uvedl švédský fotbalový svaz na svých oficiálních stránkách.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem na Olympijském stadionu v Římě před zahajovacím zápasem EURO 2020 Itálie – Turecko.

Předseda švédského svazu Karl-Erik Nilsson tento postoj  zopakoval i v telefonátu s předsedou FAČR Petrem Fouskem.

Vedení polského svazu se jasně vyjádřilo hned v sobotu dopoledne. Ani polská reprezentace proti Rusku nenastoupí, potvrdil předseda Polského fotbalového svazu Cesary Kulesza a kapitán reprezentace Robert Lewandowski vyjádřil s tímto postojem naprostý souhlas.

Vedení českého fotbalu se k podobnému kroku odhodlalo až na nedělním mimořádném zasedání výkonného výboru.

„Výkonný výbor FAČR pověřil předsedu Petra Fouska a generálního sekretáře FAČR Michala Valtra jednáním směrem k UEFA a FIFA ve věci rozhodnutí Výkonného výboru nehrát případné utkání proti Rusku," praví se v oficiálním prohlášení.

V průběhu soboty přitom zaznívaly hlasy vyjadřující údiv na vyčkáváním strahovské generality.

„Očekávám, že má země udělá to samé. Nechápu, na co čekají. Polsko a Švédsko oznámily, že s Ruskem hrát nebudou a to je správný postoj," řekl kupříkladu držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd pro televizi DAZN.

„Neumím si vůbec představit, že by kdokoliv ze slávistů nastoupil za reprezentaci proti ruskému týmu," reagoval na váhavý postoj Fouska první muž fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Vzniklou situaci bude nucena řešit FIFA, která světový šampionát pořádá. Ta zatím vyčkává a oznámila, že dění sleduje a monitoruje.

Reklama

Související témata: