Hlavní obsah

Chudý chalupník Klapzuba jde do Evropy! Diktuje šampion Kouba

Jestlipak si vzpomínáte, že měl u chalupy pěkný, rovný kousek loučky, z té udělal hřiště, prodal kozu, koupil za to dva míče a kluci začali trénovat... Ptáte se kdo? Přece starý Klapzuba. Literární hrdinové od Eduarda Basse teď budou zase o něco známější. Vydali se totiž do Evropy. Díky fotbalovému internacionálovi Petru Koubovi, který se zapojil do akce pořádané UEFA s názvem Šampioni učitelé.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Kouba si přibral učitelskou roli...

Článek

Giggs, Buffon, a teď taky Petr Kouba. UEFA spustila projekt Šampioni učitelé, kterým chce podpořit děti učící se v době pandemie koronaviru doma. Fotbalové osobnosti symbolicky dětem čtou krátké diktáty.

Akce je určena pro zájemce ve věku 6-12 let. Děti si mohou vyzkoušet diktáty od známých hráčů a trenérů.

Nejde přitom jen o angličtinu, objevují se také další jazyky. Ve čtvrté sérii se vedle skotského záložníka Leanne Crichtona objevili tři brankáři David Grof (maďarsky), Franck Raviot (francouzsky) a právě Petr Kouba (česky).

Rodiče po celém světě se teď stávají učiteli svých dětí, které zůstávají doma a nemohou chodit do školy.

Fotbalové osobnosti jim přicházejí na pomoc. Děti si vezmou jen pero a papír, vyberou si video a příslušný hráč jim přečte krátký výňatek ze své oblíbené dětské knihy nebo básně.

Pro zkontrolování výsledku si pak stačí stáhnout plný text v PDF.

Kouba je vicemistr Evropy z roku 1996 a zvolil fotbalovou klasiku, úryvek z Klapzubovy jedenáctky od Eduarda Basse.

Klapzubova jedenáctka (Eduard Bass)
„Byl jednou jeden chudý chalupník, jmenoval se Klapzuba, a ten měl jedenáct synů. Ve své chudobě nevěděl, co s nimi, a tak z nich udělal fotbalové mužstvo. U chalupy měl pěkný, rovný kousek loučky, z té udělal hřiště, prodal kozu, koupil za to dva míče a kluci začali trénovat.“
Text, který čte Petr Kouba

Reklama

Související témata: