Hlavní obsah

Covid na Kypru decimoval reprezentaci! Šilhavý si bude muset vystačit v Izraeli s osmnácti hráči

Larnaka/Praha

Žádní narychlo povolaní hráči z Prahy do Izraele za českou reprezentací nakonec nepoletí. Kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý si bude muset v neděli v Haifě, kde je na programu utkání Ligy národů s izraelskou reprezentací (od 20:45, podrobná online reportáž na Sport.cz), vystačit s osmnácti fotbalisty, které měl na Kypru. S devíti se přesunul do Izraele už v průběhu soboty, protože výsledky testů na covid-19 podstoupené českou reprezentací v Larnace u nich byly negativní, dalších devět za ním přiletí v neděli. Opakované testy, které hráči absolvovali, vyzněly totiž i v jejich případě negativně.

Jak Jaroslav Šilhavý připravuje v Izraeli tým na zápas, když má k dispozici jen zlomek hráčů? Video: FAČR

 
Článek

Při nominaci na reprezentační trojboj prezident Fotbalové asociace ČR Martin Malík nejspíše urazil fotbalového pánaboha. A možná i osud.

Po kalvárii, která potkala národní tým při zářijovém srazu a zápasech Ligy národů se Slovenskem a Skotskem, byl přesvědčen, že je statisticky pramálo pravděpodobné, že by covid udeřil znovu a opětovně si vybral českou reprezentaci.

Jenže stalo se...

Po přípravném střetnutí na Kypru a dvou dnech, které vyplnila příprava, podstoupila před sobotním odletem do Izraele výprava druhou sérii testů na covid.

A ukázalo se, že koronavirus znovu udeřil.

Páteční testy totiž odhalily tři pozitivní a 16 neprůkazných případů. Ony tři pozitivní testy prokázaly nákazu u hráčů, kteří byli okamžitě umístěni do izolace.

Následovala tudíž další opakovaná série testů, ale ještě před jejich oznámením začala blesková akce, aby se zápas s izraelským týmem mohl odehrát.

„Negativně testované osoby, mezi kterými je kromě členů realizačního týmu v čele s trenérem Šilhavým také devět hráčů, se přesouvají podle původního plánu do Izraele," zvěstoval z Larnaky mluvčí fotbalové asociace Michal Jurman. Jednalo se o tuto devítku fotbalistů: Vaclík, Bořil, Čelůstka, Kúdela, Matějů, Petrášek, Holeš, Souček a Ševčík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér David Holoubek se sejde s hráči z domácích klubů až v neděli

V tuzemsku se tudíž narychlo sháněli hráči z ligových klubů, protože se původně počítalo s tím, že odletí v neděli ráno do Izraele, aby doplnili devět reprezentantů, které tam má trenér k dispozici.

Pochopitelně až po odběrech na covid a ve chvíli, kdy hygienici oznámí výsledky testů.

Trenér si může vybrat z deseti jen devět

Mezitím byly ovšem v Larnace oznámeny výsledky druhé série testů, které zbytek výpravy podstoupil.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Lukáš Provod hlavičkuje na branku Kypru v přátelském utkání v Larnace.

„U tří pozitivně testovaných hráčů byl i během sobotního přetestování potvrzen pozitivní výsledek, u dvou dalších osob byl pak výsledek opět neprůkazný. Zbývajících čtrnáct osob, z toho deset hráčů, bylo na sobotním přetestování negativních a jsou připraveni pro potřeby pokračujícího reprezentačního srazu," oznamoval Jurman.

Problém ovšem nastal s tím, že z Kypru do Izraele mohlo vzhledem ke kapacitě letadla odcestovat jen devět hráčů.

„Trenér Šilhavý jich proto devět z této desítky vybere, ti se přesunou v neděli ráno do Izraele, takže pro utkání bude k dispozici osmnáct negativně testovaných reprezentantů," oznamoval další změnu v plánech Jurman.

Ta se pochopitelně dotkla i hráčů z domácích klubů, kteří se nakonec sejdou v Praze až v neděli.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Vladimíra Daridu se snaží zastavit Grigoris Kastanos z Kypru.

„Povolaní hráči z české nejvyšší soutěže se scházejí v neděli v hotelu a zatím tedy zůstávají v České republice. Budou se připravovat pod vedením trenéra Davida Holoubka pro případ, že by hygienická opatřené mezi jednotlivými státy neumožňovala, aby tým, který se v pondělí vrátí z Izraele, cestoval do Skotska na další utkání," upřesňoval mluvčí fotbalové asociace.

Z Izraele se vrátí reprezentace domů

Šilhavého výběr měl původně pokračovat z Izraele do Skotska, kde je ve středu v Glasgow na programu další zápas Ligy národů. Vzhledem k vzniklé situaci však dojde ke změně.

„Český národní tým se přesune z Izraele do Prahy, kde bude kompletně přetestován a bude se dál řídit rozhodnutím domácích hygienických autorit. Teprve na jejich základě se rozhodně o personálním obsazení týmu pro středeční utkání ve Skotsku," potvrdil Jurman.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českého národního týmu Jaroslav Šilhavý má v době koronavirové starostí nad hlavu...

Zbytek výpravy, který uvízl na Kypru, se vrátí domů v neděli. Letadlo nejprve dopraví devět fotbalistů do Izraele, poté se vrátí pro zbytek negativně testovaných osob a odletí s nimi do Prahy.

„Tři pozitivně testovaní hráči zatím zůstávají v Larnace. Fotbalová asociace intenzivně jedná s Ministerstvem zahraničí ČR a českým velvyslanectvím na Kypru, stejně tak jako s UEFA, o jejich případném a co nejrychlejším přesunu do České republiky," ujistil Jurman.

Jedním z nakažených hráčů je legionář z italské Verony Antonín Barák, což jeho klub potvrdil na svých oficiálních stránkách s tím, že hráč je zcela asymptomatický a bude dodržovat postupy stanovené zdravotním protokolem.

Redakce zná i jména dalších dvou hráčů s pozitivním výsledkem testu, ale rozhodla se je nezveřejnit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články