Hlavní obsah

Německo, Anglie, Izrael. Česká jedenadvacítka už zná soupeře na EURO

Aktualizováno

Rozlosováno! Čeští fotbalisté do 21 let si na mistrovství Evropy v příštím roce v Gruzii a Rumunsku zopakují souboj s Anglií, s níž se utkali už v kvalifikaci. Dalšími dvěma soupeři svěřenců trenéra Jana Suchopárka ve skupině C budou obhájce titulu Německo a Izrael. Rozhodl o tom úterní los v Bukurešti. Lvíčata odehrají skupinu v Gruzii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace do 21 let oslavují postup na ME.

Článek

Los rozdělil 16 účastnických zemí do čtyř čtyřčlenných skupin, z nichž vždy první dva týmy postoupí do čtvrtfinále. Šampionát se uskuteční od 21. června do 8. července, finále bude hostit Batumi. Český celek se na EURO představí podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti závěrečných turnajů. Loni mužstvo ještě pod vedením trenéra Karla Krejčího na šampionátu nepostoupilo ze skupiny. Nejlepším výsledkem Lvíčat je zlato z roku 2002.

Český tým, který prošel na šampionát poté, co v play off kvalifikace vyřadil Island, figuroval před losem ve třetím ze čtyř výkonnostních košů. Mladíci měli jistotu, že se vyhnou Chorvatsku, Švýcarsku a Belgii. Na šampionátu v příštím roce se postupně utkají 22. června s Anglií (v Batumi), 25. června s Německem (znovu v Batumi) a skupinu zakončí 28. června soubojem proti Izraeli (v Kutaisi).

Trenér Suchopárek toužil odehrát skupinu v Gruzii, kde v roce 2017 došel na EURO s reprezentační devatenáctkou do semifinále, a přání se mu splnilo. Jeho svěřenci si zopakují souboj se svým přemožitelem z uplynulé kvalifikace Anglií. Venkovní duel Lvíčata prohrála 1:3, v domácí odvetě pak favoritovi podlehla 1:2 a ve skupině skončila za výběrem Albionu druhá.

Los ME fotbalistů do 21 let v roce 2023 v Gruzii a Rumunsku:
Skupina A (Tbilisi):
Gruzie, Portugalsko, Belgie, Nizozemsko.
Skupina B (Bukurešť):
Rumunsko, Španělsko, Ukrajina, Chorvatsko.
Skupina C (Batumi, Kutaisi):
Česko, Anglie, Německo, Izrael.
Skupina D (Kluž):
Norsko, Švýcarsko, Francie, Itálie.

S Německem se česká jednadvacítka utkala na šampionátu v roce 2017 v Polsku, kde utrpěla porážku 0:2. Loni svěřenci tehdejšího trenéra Stefana Kuntze po finálovém vítězství 1:0 nad Portugalskem 1:0 získali třetí zlato v historii. Němci ovládli dva z posledních tří závěrečných turnajů.

V kvalifikaci narazili svěřenci kouče Antonia Di Salva na Izrael a porazili ho v obou vzájemných zápasech. Jedinou bodovou ztrátu Němci utrpěli s Polskem. Izrael obsadil v tabulce druhé místo a v play off až na penalty vyřadil Irsko.

Reklama

Související témata: