Hlavní obsah

Nový Zéland - Filipíny 0:1Fotbalistky Nového Zélandu nenavázaly na MS na výhru nad Norskem

Aktualizováno

Fotbalistky Nového Zélandu pod vedením české trenérky Jitky Klimkové nenavázaly ve svém druhém utkání na mistrovství světa na úvodní překvapivé vítězství 1:0 nad Norskem a stejným výsledkem dnes podlehly Filipínám. Asijský celek si tak při první účasti na šampionátu připsal premiérovou výhru.

Foto: John Cowpland, ČTK/AP

Fotbalistky Filipín oslavují výhru nad Novým Zélandem.

Článek

O první filipínský gól na MS, jenž byl zároveň vítězný, se postarala hlavičkou ve 24. minutě Sarina Boldenová. Spolupořadatelky šampionátu Novozélanďanky se v hlavním městě Wellingtonu tlačily za vyrovnáním a dvě velké šance měla především Jacqui Handová. V 64. minutě ale trefila tyč a čtyři minuty poté byla odvolána její gólová hlavička kvůli předchozímu těsnému ofsajdu.

V čele tabulky skupiny A jsou se čtyřmi body Švýcarky, které po úvodní výhře 2:0 nad Filipínami hrály bez branek s Norskem. Seveřanky musely na poslední chvíli do utkání nastoupit bez hvězdné Ady Hegerbergové, jež si při rozcvičce poranila tříslo. K šanci na postup do osmifinále musejí Norky v závěrečném duelu bezpodmínečně porazit Filipíny, Švýcarkám bude v neděli s Novým Zélandem stačit i remíza.

Foto: Sophie Ralph, ČTK/AP

Kolumbijky vstup do MS zvládly.

První kolo zápasů zakončil v Sydney duel skupiny H, v němž Kolumbie porazila 2:0 Koreu. Jihoameričanky rozhodly o výhře už v prvním poločase: ve 30. minutě otevřela skóre z pokutového kopu Catalina Usmeová a devět minut nato přidala pojistku Linda Caicedová. Střela osmnáctileté útočnice Realu Madrid, které byla v patnácti letech diagnostikována rakovina vaječníků, propadla korejské brankářce Jun Jong-kul mezi rukama.

Jako střídající hráčka zasáhla do utkání v korejském dresu americká rodačka Casey Phairová a 26 dnů po šestnáctých narozeninách se stala historicky nejmladší účastnicí světových šampionátů.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu:
Skupina A:
Nový Zéland - Filipíny 0:1 (0:1)
Švýcarsko - Norsko 0:0
Tabulka:
1.Švýcarsko21102:04
2.Nový Zéland21011:13
3.Filipíny21011:23
4.Norsko20110:11
Skupina H:
Kolumbie - Jižní Korea 2:0 (2:0)
Tabulka:
1.Německo11006:03
2.Kolumbie11002:03
3.Jižní Korea10010:20
4.Maroko10010:60

Reklama

Související témata: