Hlavní obsah

GLOSA: Kauza Barák. Je luxus nenajít s takovým hráčem řeč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý zveřejnil v úterý dopoledne nominaci na závěrečné dva zápasy kvalifikace v Polsku a doma s Moldavskem. Chybí v ní, už počtvrté v řadě, záložník Antonín Barák. Realizační tým s hráčem Fiorentiny stále nenašel společnou řeč. Fanoušci napříč sociálními sítěmi se zlobí, nechápou a ptají se: to si může národní tým dovolit takový luxus, nevzít jednoho z mála kreativních českých hráčů?

Trápí nás koncovka, povzdechl si trenér Jaroslav Šilhavý a povolal dva nováčky do útoku. Video: Sport.cz

 
Článek

Od dob generace Nedvěda, Šmicera, Rosického nebo Čecha, kdy v předních evropských klubech působila celá základní jedenáctka, se mnohé zásadně změnilo. Jak známo, k horšímu. Kvalita českého fotbalu šla významně dolů, reprezentační trenéři mají v posledních patnácti letech k dispozici výběry, které mají výkonnostní strop mnohem níž.

Proto je třeba vážit si každého nadprůměrného hráče, který je k mání. Velkým problémem tuzemského fotbalu je nedostatek kreativců. Běžců a bojovníků dokáže chrlit spoustu, hráčů s nadprůměrným fotbalovým myšlením minimum. Kromě Václava Černého splňuje tento vzácný parametr zřejmě už jen Barák.

Nedovolím si kárat Šilhavého a jeho kolegy z realizačního týmu, že záložníka vyřadili po březnovém srazu z kádru. Ani jedna strana dosud nevyložila karty na stůl. Za důvody, že se nechoval v mužstvu vždy správně, které uvedl Šilhavý, se dá schovat cokoli. Na takový krok má samozřejmě kouč nárok, pokud chování Baráka bylo přes čáru.

Spory se dějí v každém zaměstnání, fotbalové týmy nevyjímaje. Druhou věcí však je, že se každý problém dá řešit. V tomto se za osm měsíců nic nezměnilo. Dva dny po těsné výhře nad Faerskými ostrovy, tedy 17. října, pronesl na mimořádném Výkonném výboru šéf FAČR Petr Fousek: „Trenér Šilhavý nás informoval, že je s Barákem v kontaktu, že se chystá nějaká schůzka mezi nimi. Víc k tomu momentálně nejde říct.“

Střih. Je 7. listopadu a manažer národního týmu Tomáš Pešír na nominační tiskové konferenci říká: „Před minulým srazem jsme společně s trenérem s Tondou Barákem mluvili. Od tohoto telefonátu žádný nový neproběhl.“

Umění trenéra a jeho kolegů není pouze umět připravit trénink, složit základní sestavu a určit taktiku. Nýbrž také dokázat mít hráče na svojí straně, přesvědčit je o své věci. Jestli si někdo myslí, že každý fotbalista souhlasí s trenéry Guardiolou, Ancelottim nebo Mourinhem, je na omylu. Všechno se rodí z diskuse. Obecně hráči, kteří toho umí víc než ostatní, jsou povahově složitější. Je umění koučů a jejich týmů s nimi najít společnou řeč.

Co když to Čechům nepůjde s Poláky nebo následně s Moldavskem? Kdo z lavičky je schopný změnit průběh zápasu? Ať tak či onak, Barák by prostě v nominaci být měl. Výstižně k danému tématu pasuje citát slavného britského velitele Bernarda Lawa Montgomeryho. „Muže, jdoucí do boje, nemůžete ovládat. Ovládat můžete stroje. Muže, jdoucí do boje, můžete vést. A vést neznamená kopat je do zadku, aby šli před vámi, ale přesvědčit je, aby šli za vámi.“

Reklama