Hlavní obsah

GLOSA: Nová éra reprezentace. Hašek ukázal kuráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální krok. Navíc poměrně nečekaný. Kouč fotbalové reprezentace Ivan Hašek ve své první nominaci vynechal Jakuba Brabce, Vladimíra Coufala a Jana Kuchtu, kteří na předchozím srazu vyrazili na noční dýchánek do klubu Belmondo. Správný krok? To ukáže čas. Hašek jím ale jasně ukázal, že národní tým může pevně řídit. A že má koule.

Foto: Profimedia.cz

Trenér reprezentace Ivan Hašek rozhodnutím nenominovat trojici hříšníků z Belmonda ukázal kuráž

Článek

Vyslal jednoznačný signál všem. Předchozí kouč reprezentace Jaroslav Šilhavý měl nesporné klady, ale ráznost mezi ně nepatřila. Rozebíralo se, zda se nesnažil až příliš vyhovět skupince reprezentantů v čele s kapitánem Součkem, který měl podle mnohých až příliš velké slovo.

Jak se do toho obul Hašek? Nejprve rozhodl o tom, že trojice provinilců nepojede. Součka postavil před hotovou věc, kapitán ji podle Haška coby správný profík přijal. „Teď jsem tady pánem já,“ jako by tím vzkázal. A tak to má být.

Vynechání Kuchty s Brabcem by se asi dalo vysvětlit i tím, že na jejich pozici má národní tým k dispozici podobně kvalitní alternativy. Ale Coufal? Reprezentace nemá dalšího hráče na pravou stranu, který dlouhodobě (a úspěšně) působí v jedné z nejlepších lig světa.

„Je to trest i výstraha. Nechci, aby se něco takového opakovalo,“ vysvětloval Hašek svůj postoj. Je evidentní, že jako první chce složit fungující tým. Zdravou kabinu, do níž až později nainstaluje případné elementy, které se naposledy ukázaly jako rušivé.

„Také nechci, aby se řešilo jen Belmondo,“ požádal při tiskovce kouč nároďáku. Vzhledem k tomu, že asi polovina rozpravy s novináři se točila okolo Brabce, Coufala a Kuchty, mu tenhle plán úplně nevyšel. Dýchánek v klubu byl, je a bude i před Eurem velkým tématem. Aby ne, když šlo ohromný přešlap, který v tuzemském profi sportu nemá moc obdoby. Ještě k tomu pár dní před klíčovým soubojem o postup na šampionát…

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Ten reprezentace ještě pod taktovkou Šilhavého zvládla. Nyní má nového vůdce. Takového, který se na první dobrou nebojí nečekaných rozhodnutí. Je nepředvídatelný, Šilhavý postupně nudil – výběrem i hrou. Kdo by si před půl rokem dovedl představit nominaci bez Coufala, s pěti nováčky a hned deseti hráči narozenými v roce 2000 a později?

Úvodní vzkaz vyšel Haškovi. Získal si respekt u fanoušků a troufnu si tvrdit, že i u hráčů.

Zbývá to jen potvrdit na hřišti. To bude ale o něco zapeklitější úkol…

Reklama