Hlavní obsah

Omlouvali se a litovali, ale nominace se nedočkali. Hašek vysvětlil, proč vynechal trio z Belmonda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční výlet do klubu Belmondo na posledním srazu reprezentace je připravil o pozvánku. Fotbalisté Jakub Brabec, Vladimír Coufal a Jan Kuchta chybí v nominaci trenéra Ivana Haška pro přátelská utkání v Norsku (22. března) a doma s Arménií (26. března). „Těžké rozhodnutí, dlouho jsem myslel, že tu budou. Ale takhle je to prospěšnější pro tým,“ vysvětloval kouč národního týmu na páteční tiskové konferenci.

Myslel jsem, že hříšníci z Belmonda v nominaci budou, ale to rozhodnutí jsem změnil, vysvětluje Ivan Hašek Video: Sport.cz

 
Článek

Jedná se spíše o trest, nebo výstrahu?

Může se to brát tak i tak. Nechci, aby se něco podobného opakovalo a aby to bylo jako na předchozím srazu, kde bylo jediným tématem každé tiskové konference Belmondo.

Co vás nakonec vedlo k tomu, že jste Brabce, Coufala i Kuchtu vynechal?

Rozhodoval jsem se těžko. Když jsem s kluky mluvil osobně, omlouvali se a káli se. Dlouho jsem myslel, že tu budou, ale rozhodnutí jsem změnil. Vyhodnotil jsem si, že to takhle bude prospěšnější pro tým. Oznámil jsem jim to ráno a chápali to. Vědí, že to není na základě výkonnosti. Do budoucna dveře zavřené nemají a věřím, že se o příští nominaci poperou.

Při výběru kádru na letní Euro v Německu o nich tedy budete uvažovat.

Ano. Rozhodnutí platí pro tuhle chvíli, s hráči budeme nadále mluvit a jezdit za nimi. Teď jsem se chtěl soustředit na fotbal a nebavit se stále o jedné věci.

Probíral jste celou záležitost s kapitánem Tomášem Součkem?

Jelikož jsou s Cufem (Vladimír Coufal) nejlepší kamarádi, bylo by to s ním těžké konzultovat dopředu. Jako první jsem to oznámil jemu, pak klukům. Všichni to přijali.

Téměř po roce se vrací do týmu Antonín Barák. Proč jste na něj ukázal?

Chyběl tu. Podobných fotbalistů v Česku moc neběhá. Má obrovskou kvalitu na míči a je schopen rozhodovat zápasy, což prokazoval i v nedávné minulosti. Myslím, že mužstvu má co dát.

Ukázal jste na dost mladých hráčů, hned deset z nich jsou ročníky 2000 a mladší. Dáváte tím najevo, že myslíte i na budoucnost a kvalifikaci na mistrovství světa 2026?

Zohledňoval jsem to, je to jeden z našich nejdůležitějších cílů. Chtěl jsem, aby se promítl i v nominaci. Dělali jsme ji nejen s ohledem na následující dva zápasy, ale i aby bylo vidět, jaké jsou naše dlouhodobé cíle.

Možná i proto jste vsadil na plzeňské nováčky, premiéra čeká obránce Robina Hranáče a záložníka Pavla Šulce.

Oba pod trenérem Koubkem rostou. Jejich obrovskou výhodou je skvělá rychlostní výbava. Jeden ji přetavuje v obrovské množství obranných zákroků, druhý díky tomu dává góly a dostává se do brankových příležitostí. Jsou to hráči pro budoucnost, pro nás důležití. Chceme, aby se zabydleli v národním mužstvu. Patří tam.

Jejich spoluhráč Martin Jedlička, který ve čtvrtek vychytal postup do čtvrtfinále Konferenční ligy, naopak chybí. Pojede gólmanská trojice ve složení Jindřich Staněk, Matěj Kovář a novic Vítězslav Jaroš. Proč?

Jedličku beru za hrdinu posledních dní, byl v užším výběru. Ohledně brankářů neustále komunikujeme s trenérem Radkem Černým. Některé kandidáty na pozvánku do A-týmu jsme sledovali každý zápas. Mladý Jaroš nás přesvědčil tím, že chytá v evropských soutěžích, osobně jsme ho viděli asi v sedmi utkáních. Rozhodli jsme se pro tohle trio i s ohledem na budoucnost, je to silná trojka.

Na debut čeká i slávistický Matěj Jurásek, pro něhož nepůjde o první sraz s A-týmem. Čím to, že se do nominace dostal, ačkoliv jej dlouho trápily zdravotní potíže?

Má obrovskou perspektivu, chceme ho vidět na vlastní oči. Je to nejtalentovanější chlapec v posledním období a kvůli karetnímu trestu nemůže hrát za jednadvacítku. Kdyby mohl, pošleme ho tam na důležitý kvalifikační zápas s Islandem. Podobně jako Martina Vitíka, který spíše patří do áčka.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Nechybí ani Adam Hložek, jenž v Leverkusenu moc nehraje. Proč dostal přednost například oproti Václavu Černému?

Kdyby byl Černý, zase byste se mohli ptát, proč tam je on, a ne Hložek. Na některých postech je více hráčů, kteří nehrají a do zahraničí odešli proto, že tady byli nejlepší. Rozhodli jsme se s ohledem na to, jak se prezentovali předtím a kde hrají. U Hložka víme, že prosadit se v nejlepším týmu bundesligy není jednoduché. Věříme, že když se hráčům, jako je on, povede sraz, dostanou více šancí i v klubech.

Bylo vynechání trojice hříšníků z Belmonda od Ivana Haška správným krokem?
Ano, zaslouží si potrestat.
85,4 %
Ne, provinění jim měl odpustit.
14,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12609 čtenářů.

Reklama