Hlavní obsah

Hložek a Sadílek už mají šampionátové album kompletní. Za pár let mohou mít doma stotisícový poklad

Praha

Hned tři pilné sběratele fotbalových kartiček Panini má ve svém středu česká fotbalová reprezentace. „Ono je nás víc, i třeba Pavel Kadeřábek je sbírá. A pan Sionko nějaké kartičky také pro někoho sháněl. Ale jen já a Adam Hložek máme zatím celou kolekci,“ pochlubil se Michal Sadílek, že s mladým sparťanským kanonýrem ostatní sběratele v národním týmu trumfli.

České reprezentanty chytly kartičky. Jsou z nich pilní sběrateléVideo: FAČR

 
Článek

Na nápad s kartičkami přišli dva bratři z italské Modeny čirou náhodou. Benito a Giuseppe Panini provozovali společnost starající se ve městě a okolí o distribuci novin, v šedesátém roce se však na ně obrátila firma z Milána.

Nabídla jim samolepky s obrázky kytiček, které nemohla prodat. Vyrobila jich přitom šest milionů. Oba bratři se rozhodli pro riskantní krok. Samolepky koupili a v balíčcích obsahující vždy dva kusy obrázků je začali prodávat po 10 lirách, tedy asi 30 haléřích. Tři miliony balíčků prodali během několika měsíců...

Foto: archiv autora

Za 10 450 liber bylo před čtyřmi lety prodáno album vydané k mistrovství světa v Mexiku v roce 1970.

Přitom je napadlo, že jestliže šly na odbyt obrázky kytiček, nejdřív samolepky a pak kartičky s portréty fotbalistů by v zemi fotbalem posedlé musely jít na dračku. Zkusili to a hned v roce 1961 prodali 15 milionů balíčků s obrázky fotbalistů. A rok na to dokonce 29 milionů. Jen mimochodem - na vůbec první kartičce byl vyobrazen kapitán Interu Milán Bruno Bolchi.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Od roku 1970 přichází na trh alba a série obrázků pravidelně ke každému mistrovství světa. K mistrovství Evropy, Premier League, Serii A, jihoamerickému fotbalovému šampionátu, ale i třeba k Champions League, NBA a dalším velkým sportovním událostem samozřejmě také. Když se hrál světový šampionát 2018 v Rusku, prodala se po celém světě miliarda kartiček.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté české reprezentace (zleva) Michal Sadílek, Adam Hložek, Michael Krmenčík, Patrik Schick a Aleš Matějů během tréninku.

„Já už jako kluk sbíral na základní škole kartičky Ligy mistrů a mám kompletní album," chlubí se Sadílek.

Cena kompletního alba Panini přitom astronomicky roste. Když v roce 2017 nabídl nizozemský sběratel v aukci album mistrovství světa 1970 v Mexiku, v němž bylo všech 271 originálních samolepek, a kromě reprodukce Pelého podpisu i originální autogram brazilského fotbalového krále, vydražil ho za 10 450 liber, tedy v přepočtu za 327 tisíc korun. Pochopitelně že putovalo do Itálie...

Za pár let proto mohou mít Michal Sadílek a Adam Hložek doma hotový poklad. A Jakub Pešek také.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Pešek během přípravného utkání s Albánií.

„Pokud se mu tedy podaří sehnat ještě jednu kartičku, která mu do alba chybí," prozrazuje Sadílek, že jeho parťák z Liberce se dal na sbírání také, ale kolekci vydanou k evropskému šampionátu ještě nezkompletoval. Možná ale že do svatby, která ho čeká 7. července, ji dohromady dá.

Tedy pokud se svatba uskuteční, neboť ve stejný den je v londýnském Wembley na programu semifinále mistrovství Evropy, k němuž by česká reprezentace v případě čtvrtfinálové výhry nad Dánskem vyrukovala.

„Se sbíráním kartiček začali už během soustředění v Itálii, kam nám přivezli první várku. Hodně kartiček nám ale ještě chybělo, takže jsme sbírku doplňovali ještě v Praze. Hezký pocit mít ji kompletní," popichuje Sadílek svého spoluhráče, aby pilně pátral po té jediné kartičce, která mu stále chybí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.