Hlavní obsah

Hraj jako v Ajaxu, slyšel mladičký rekordman Černý. Sestřelí po Maltě dalšího soupeře?

Praha

Nejenom rekordem, ale i parádním výkonem se v prvním utkání nové české jednadvacítky předvedl Václav Černý. Záložník patřící Ajaxu Amsterdam přispěl k vítězství Lavičkova výběru nad Maltou 4:1 a v pouhých 17 letech a 322 dnech se stal nejmladším reprezentantem dané věkové kategorie v historii. Dnes může přidat další start v Lotyšsku (začátek v 17.00 h, vysílá ČT Sport).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Reprezentant do 21 let Václav Černý přispěl dvěma góly k vítězství 4:1 nad Maltou.

Článek

Dosud rekord držel Michal Švec, jemuž bylo před 10 lety při zápase v Mladé Boleslavi proti Finsku 18 let a šest dnů.

„Něco jsem o tom četl už před zápasem na internetu, zaznamenal jsem zprávu i v televizi. Rekord je krásný a počítá se to, ale nyní bude mnohem důležitější, abych se výkony v reprezentaci udržel," vykládal Černý po zápase, který mu navíc znepříjemnila přes hodinu trvající dopingová kontrola.

Nervózní nebyl

Před pár dny si připsal první start za elitní výběr Ajaxu při utkání Evropské ligy proti Jablonci, nyní právě na severu Čech naskočil do úvodního duelu kvalifikace o ME 2017.

„Necítil jsem žádnou nervozitu. Chtěl jsem podat dobrý výkon a maximálně pomoci týmu," přiblížil rozpoložení před utkáním Černý.

Při bitvě s Maltou zaujal sebevědomým výkonem, asistencemi se podílel na dvou vstřelených brankách a jeho výpady po pravé straně představovaly pro soupeře neustálé nebezpečí. „S Alešem Matějů se známe dlouho, nastupovali jsme spolu v minulosti a hodně si na hřišti rozumíme. Je pro mě příjemné s ním hrát," komentoval spolupráci s bývalým příbramským kumpánem. Ke skvělému výkonu pomohl i fakt, že nově se rodící jednadvacítka by podle instrukcí trenéra Lavičky měla hrát hodně ofenzívně.

„Trenér po mně chce, abych hrál podobně jako v Ajaxu, což mi samozřejmě maximálně vyhovuje a skok do reprezentace ulehčuje," dumal Černý.

I tak se však hodnotil sebekriticky: „Určitě jsem mohl podat ještě lepší výkon. Ale jsem rád za pětašedesát minut na hřišti. Snad jsem týmu pomohl, získali jsme tři body a vstup do kvalifikace zvládli, tudíž snad převažují pozitiva."

Dorazila i rodina

Černý mohl debut, za který se dočkal pochvaly i od reprezentačního trenéra jednadvacítky Vítězslava Lavičky, vyšperkovat minimálně jedním gólem.

Jenže během prvního poločasu jeho střeleckým pokusům vždy pár centimetrů chybělo, po jednom z centrů mu pak sebral v ideální pozici míč z hlavy kapitán Trávník.

„Měl jsem si víc zařvat, hlavou bych balón asi uklidil, ale Michal mě neviděl. Při střelách mi chybělo štěstí, možná jsem je mohl ještě lépe umístit," přemítal Černý. Při debutu za jednadvacítku mezi dvěma tisíci diváků povzbuzoval i rodinný fanclub. „Dorazil táta s mámou, ségra, babička a děda. Zbytek nemohl," culil se ještě pořád sedmnáctiletý zelenáč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články