Hlavní obsah

Jak CR7 rozmetal české sny. Rozhodla jedna situace, lituje i po deseti letech Gebre Selassie

Česko se chystá na čtvrteční zápas s Portugalskem v Lize národů a za necelé dva týdny tomu bude přesně deset let, kdy čeští reprezentanti čelili Cristianu Ronaldovi a spol. naposledy. Ve hře bylo semifinále EURO 2012. Na jeho největší hvězdu se tým Michala Bílka pečlivě připravoval, přesto ji neuhlídal. Rodák z Madeiry využil zaváhání obrany a jediným gólem napínavé čtvrtfinále rozhodl a po výhře 1:0 poslal český tým domů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Theodor Gebre Selassie a Cristiano Ronaldo ve čtvrtfinále EURO 2012 v polské Varšavě.

Článek

„Bohužel," lituje inkasované branky i po deseti letech Theodor Gebre Selassie, který jako jeden z obránců u klíčového momentu ve Varšavě figuroval.

Běžela 79. minuta, když Moutinho po rychlé kombinaci na pravé straně poslal centr přesně do šestnáctky mezi pravého beka Gebre Selassieho a stopera Tomáše Sivoka. CR7 se bleskově odpoutal od nejblíže stojícího reprezentanta s etiopskými kořeny a hlavou překonal gólmana Petra Čecha.

Zvolí česká reprezentace proti Portugalcům jiné rozestavení?Video: Sport.cz, FAČR

„Hrát proti Ronaldovi bylo určitě cennou zkušeností. V té době jsem byl ještě hráčem Liberce před přestupem do Brém a řekl bych, že většinu času to bylo ok. Ale rozhodla jedna situace, když šel dobrý centr mezi stopera a mě a on tam byl...," vzpomíná na osudovou chvíli 35letý obránce, který měl tehdy za sebou mimořádnou sezonu, když s Libercem urval senzační mistrovský titul.

Na opakované záběry klíčové branky se pak ani nechtěl podívat. „Jenže ji dávali všude. Třeba hned po zápase jsem byl na dopingu a tam to promítali," pamatuje si. Ostatně ani dnes opakované záběry klíčového gólu z vlastní vůle nevyhledává.

„Ale když ho někde opakují, od televize kvůli tomu taky neodcházím. Ale pořád mi ještě není příjemné tuhle situaci rozebírat, protože vím, že jsem tam i já udělal chybu. I když si nemyslím, že to byla jednoduchá situace, právě naopak...," připouští rodák z Velkého Meziříčí, který posléze odehrál za Brémy devět sezon v německé lize, kde bránil další světová esa včetně Lewandowského či Ribéryho.

„Myslím, že díky získaným zkušenostem bych dnes tuto situaci odehrál lépe. Asi tomu zabránit šlo. Kdybych věděl, že je za mnou a v rychlosti tam nabíhá, běžel bych dopředu dřív. Jenže možná by mě třeba zboural, kdo ví... Nebo jsem mohl být v bezpečnějším prostoru blíž k ose hřiště," přemítá po deseti letech. „Jenže někdy je centr tak dobrý, že ho neubráníte. Útočník má vždy desetinu sekundy náskok, čehož hráč takového kalibru umí využít. Měl však taky štěstí, že tam balon takhle krásně přišel. Kdyby byl o trošku delší, přeletěl by ho," myslí si Gebre Selassie.

Sil mám ještě dost, ujišťuje Tomáš Souček. Těším se na každý zápas i tréninkVideo: Sport.cz, FAČR

Zatímco on již před třemi lety reprezentační kariéru ve 32 letech ukončil, o téměř dva roky starší Ronaldo za národní tým stále válí. O víkendu se podílel na demolici Švýcarska dvěma góly. Co by 54násobný reprezentant Součkovi a spol. poradil, aby tentokrát CR7 proti Čechům nevystřelil svou v pořadí již 118. branku v reprezentačním dresu? „Stále platí, že je ten nejnebezpečnější hráč na hřišti, takže mu určitě nesmíte dát žádný prostor, protože i té sebemenší výhody umí okamžitě využít a udeřit," uzavírá Gebre Selassie.

Jak skončí zápas českých fotbalistů v Portugalsku?
vyhrají Češi
20,1 %
remíza
21,1 %
vyhrají Portugalci
58,8 %
Celkem hlasovalo 2171 čtenářů.

Reklama