Hlavní obsah

Je to uklidňující, kvituje italský legionář triumf v druhé kvalifikační bitvě po předchozím debaklu

Praha

Měl blizoučko k prvnímu soutěžnímu gólu v národním dresu. Záložník Jakub Jankto si dosud při zápasech české fotbalové reprezentace připsal dvě branky, ale pokaždé šlo o přátelskou bitvu. V pátečním večeru mohl trefou do sítě Bulharska vyšperkovat vítězství v kvalifikační bitvě o ME 2020. „V jednu chvíli jsem už míč viděl v brance," přiznával třiadvacetiletý borec patřící Sampdorii Janov, že už jeho paže v euforii téměř letěly k nebesům, když míč skončil mimo branku. Byť se mezi střelce nezapsal, předvedl při těsném triumfu parádní výkon.

Hodně náročný zápas, ale všichni chtěli vyhrát. Velký dík patří fanouškům, říká Jakub JanktoVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Představuje po jarním pětibrankovém debaklu v Anglii triumf nad Bulharskem v druhém kvalifikačním utkání velkou úlevu?

Je to uklidňující. Chtěli jsme vyhrát za každou cenu. Teď musíme dobře zregenerovat, připravit se dobře na bitvu s Černou Horou. Věřím, že v Olomouci bude plný stadion a lidé nám pomohou k dalšímu triumfu.

Bál jste se v pátek o osud zápasu, když jste už po necelých třech minutách prohrávali?

Ne. Ani trošku. Paradoxně nás gól inkasovaný hned v druhé minutě nakopnul. Podporovali jsme se, nenadávali jsme. Za každou vydařenou akci jsme se chválili, povzbuzovali. S předvedenou hrou můžeme být spokojení. Hodně spokojení.

Začátek strašnej, ale snažili jsme se zůstat klidní, hrát naší hru a vytvořili jsme si tlak, říká kapitán Marek SuchýVideo: Sport.cz

Překvapili vás Bulhaři pasivním pojetím, kdy i za vyrovnaného stavu ještě v průběhu první půle vlastně rezignovali na jakoukoliv konstruktivní rozehrávku a hráli neuvěřitelně hluboko na vlastní polovině?

Nešlo o překvapení. Hráli stejně už v předešlých zápasech, jen jsme netušili, zda po změně trenéra budou hrát stejným způsobem. Třeba v druhé půli přešli na rozestavení s třemi stopery a měli dva křídla. Ale ve skutečnosti šlo spíše o pět obránců v řadě. Jinak hráči v základní sestavě se prakticky nezměnili, takže jsme s podobným herním projevem počítali.

Ještě před přestávkou měl český tým obrovské množství šancí, ale využil jen jednu. Bylo složité prolomit obranu Bulharska?

Věděli jsme, že mají v defenzivě hodně skulin a zabíhali jsme za obranu, křížili jsme se. Ale to platí na všechny soupeře. Měli jsme mraky šancí v první i druhé půli a mohli zápas rychleji rozhodnout. Často nám chybělo jen pár centimetrů.

Sám jste se dostal do dvou velice slibných střeleckých situací.

V prvním poločase jsem při střele ve velkém vápně už viděl míč v brance. Ale nakonec se balon po teči a následné rotaci stočil o centimetry mimo tyče. A v druhé půli při skluzu mě od vstřelení branky dělily snad dva centimetry. Občas to tak prostě je.

Během sezony jste si v Sampdorii připsal jen osm startů v základní sestavě, přičemž od února jste mezi vyvolenými jedenácti byl jen dvakrát. Proti Bulharsku jste však byl hodně hladový, akční a neustále ve hře.

Cítil jsem se na trávníku hodně dobře. Ale jak jsem nehrál celé zápasy v Sampdorii tak se to v závěru zápasu projevilo. Od pětasedmdesáté minuty jsem měl křeče, musel jsem vystřídat.

Reklama

Související témata: