Hlavní obsah

Jednadvacítku vítala na hotelu v Batumi česká hymna, trenér zaujal gruzínštinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatažené nebe, vzduch jako v prádelně a těsno na silnicích. A pak úsměvy, česká vlajka i hymna na hotelové recepci. Fotbalová jednadvacítka zažila dojemné přivítání v gruzínském Batumi, kde pro ni ve čtvrtek začne mistrovství Evropy. Tříhodinový let z Prahy byl bez komplikací a ještě v pondělí odpoledne Lvíčata vyrazila na první trénink. „Potřebujeme, aby se kluci dostali z únavy po cestě a najeli na turnajový režim,“ popsal na začátku žhavé mise trenér Jan Suchopárek.

Foto: Pavel Jiřík ml./FAČR

Přivítání českých fotbalistů v Gruzii.

Článek
Fotogalerie

Batumi (od našeho zpravodaje) - Hned po příjezdu do hotelu Le Méridien si hráči v elegantních oblecích natáčeli vřelý uvítací ceremoniál a kouč Suchopárek poklábosil s hostiteli. Gruzii má v srdci, před šesti lety tam s devatenáctkou dokráčel do semifinále EURO.

„Tenkrát to pro mě byla exotika, neznámé místo. Výkon i výsledek se sešly nad očekávání a věřím, že to tak bude i letos," vykládal Suchopárek ještě před ranním odletem z Prahy.

Foto: Pavel Jiřík ml./FAČR

Česští fotbalisté vyhlíží moře z hotelu v Batumi.

„Když jsme byli před lety v Gruzii poprvé, snažili jsme se komunikovat v místní řeči. V každé zemi, do které přijedete, se vám hodí základní slovíčka," líčil Suchopárek a hned před reportéry v gruzínštině vystřihl dobrý den (gamarjoba) a děkuji (gmadlobt).

Foto: Pavel Jiřík ml./FAČR

Česká jedenadvacítka už je v Gruzii.

S devatenáctkou hrál v metropoli Tbilisi, teď pozná nový kout Gruzie. Cesta z letiště do centra Batumi byla rychlá i díky dvěma policejním vozům jedoucím před týmovým autobusem. Pobřeží Černého moře lemují pláže a parky, mrakodrapy plné prázdninových apartmánů i nóbl kasina, přezdívka Las Vegas Kavkazu je trefná.

Jednadvacítku bude nejvíc zajímat Adjarabet Arena, zánovní stadion kousek od centra. Ve čtvrtek čeští mládenci narazí na Anglii, s kterou v kvalifikaci dvakrát prohráli, a v neděli dojde na partii s Německem. Právě první dva zápasy proti favoritům můžou rozhodnout o postupu z extra silné skupiny, v které číhá ještě ošidný Izrael (28. června v Kutaisi). Mimochodem, na EURO se bude hrát i o vstupenky do olympijské Paříže. „Věřím, že jsme schopní překvapit," poznamenal Suchopárek.

Předloni Lvíčata skončila už ve skupině. A letos?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.