Hlavní obsah

Jen mi ukažte někoho, kdo dal Emirátům hattrick jako já, dobíral si fotbalisty manažer Šmicer

PRAHA /AL AIN

Nikdo nemá na Emiráty příjemnější vzpomínky než čerstvý manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer. Však to také při pátečním letu z Prahy do Dubaje všem na palubě připomínal. Svazové generalitě s Haškem v čele, trenérům a hráčům také. „Jen mi ukažte u nás někoho, kdo by jim nasázel tři góly?!“ připomínal svůj hattrick na Poháru FIFA před dvanácti lety v Rijádu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer (vpravo) má na Emiráty, kam v pátek s reprezentací zamířil, moc příjemné vzpomínky i jako hráč.

Článek

Tehdy měl Vladimír Šmicer obrovskou fazónu... Po evropském šampionátu v Anglii v šestadevadesátém přestoupil se Slavie do francouzského Lens, s nímž kráčel za titulem, v reprezentaci mu to pálilo. Na Poháru FIFA v Saúdské Arábii, kam český národní tým jako vicemistr Evropy cestoval namísto Němců, kteří účast odřekli, obzvlášť.

„Nejdříve jsem dal dva góly Jihoafrické republice, která v Rijádu reprezentovala africký kontinent, pak jsem nastřílel dokonce tři Emirátům, jež tehdy jako trenér vedl Milan Máčala. Byl to můj první a také poslední reprezentační hattrick v životě,“ s trochou nostalgie vzpomínal na své velké chvíle Vladimír Šmicer. „Ba ne, já dal ještě jeden, ale to bylo v jedenadvacítce proti Rumunsku, takže ten se nepočítá.“

Uhrinův výběr skončil před dvanácti lety v Rijádu na bronzové příčce, což byl úspěch, který není dodnes pořádně doceněn. Žádný div, protože tehdy se tradice pravidelných konfrontací šampiónů jednotlivých kontinentů teprve rodila a postupně se dostávala do podvědomí fotbalového světa.

„Přitom třeba Brazílie, která nás v semifinále porazila 2:0, měla v Rijádu fantastické mužstvo. Dodnes si pamatuji, že nám góly dávali Ronaldo a Ronaldinho,“ vybavil si Šmicer semifinálový duel na nádherném stadiónu v poušti za Rijádem.

Třetí místo nakonec česká reprezentace vybojovala v duelu s Uruguayí, kterou porazila těsně 1:0. „I Lasotův gól si vybavuji. Povedla se nám odveta za porážku, kterou nám Uruguay s báječným fotbalistou Alvarem Recobou v sestavě uštědřila ve skupině, takže jsme nakonec přivezli trofej za třetí příčku. Tehdy se to bralo jako samozřejmost, protože jsme byli vicemistry Evropy, teď nás čeká moc a moc práce, abychom s nově se tvořícím reprezentačním mužstvem podobného úspěchu ještě někdy dočkali,“ uvědomoval si reprezentační manažer Vladimír Šmicer, jaká spousta práce ho v nové roli čeká.

Reklama

Související témata: