Hlavní obsah

Jsme v podobném stavu jako Sparta! Vaclík o trápení Olympiakosu

Když v pondělí dopoledne dorazil brankář Tomáš Vaclík na sraz české fotbalové reprezentace, zjistil, že bude mít v Olympiakosu nového trenéra. Už třetího během necelých dvou měsíců. Řeckému gigantovi se nedaří, po krachu v předkole Ligy mistrů se probil s odřeným břichem do Evropské ligy. Skupinovou fázi začal dvěma porážkami, aniž by skóroval. Trápí se také v řecké lize, kde vyhrál jediný z posledních čtyř zápasů.

Jako ve Spartě si připadá Tomáš Vaclík v Olympiakosu. Na obou týmech je obrovská dekaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Co říkáte na další trenérskou změnu v Olympiakosu?

Něco takového jsem doposud nezažil. Jsem zvědavý, kdo nás bude po reprezentační pauze čekat, pro jakého trenéra se vedení rozhodne. Sezonu jsme nezačali vůbec dobře. Bohužel první, který odnese špatné výsledky, je vždycky trenér. Nejsme rozhodně v jednoduché situaci.

V čem je problém?

Všechno začalo už ve druhé polovině minulé sezony. Výkony mužstva nebyly dobré, nicméně pořád jsme byli schopní vyhrávat. Cítil jsem však, že to celkově není úplně ono. Vzhledem k obrovské kvalitě kádru měly být výkony mnohonásobně lepší, měli jsme být daleko dominantnější.

Nepovedla se ani letní příprava.

Byla špatná. Vyvrcholila čtyřgólovou porážkou s Haifou. Načež přišel nový trenér. Byl mi věkově nejblíž, co jsem kdy v kariéře zažil. Herně jsme se sice trochu zvedli, jenže výsledkově stojíme pořád na místě. Jsme v podobném stavu jako Sparta. Padla na nás deka, nejsme schopní se z toho dostat.

Bilance dvou vítězství ve třinácti zápasech je na Olympiakos slabota.

Souhlasím, tohle je šílená bilance. Snad jen v Basileji během čtvrté sezony se mi přihodilo něco podobného.

Jsou pro vás pozitivem alespoň dva vychytané penaltové rozstřely v předkolech Evropské ligy?

Nepamatuju, že bych někdy dřív chytil v rozstřelu tři penalty. Trápili jsme se, ani jeden ze čtyř zápasů jsme nevyhráli, všechny jsme zremizovali. Užil jsem si aspoň úspěšné rozstřely, díky kterým jsme se kvalifikovali do základní skupiny Evropské ligy.

Během září dorazily hvězdné posily. Brazilec Marcelo, který s Realem Madrid vyhrál pětkrát Ligu mistrů, nebo kolumbijský útočník James Rodriguez. Ukazuje to na paniku vedení?

Nemyslím. Tento tah spíš odráží velikost Olympiakosu. Spousta lidí v Česku má tendenci řecké kluby podceňovat. Co jsem stihl kluky poznat, jsou skvělí do party. Věřím, že nám pomůžou na hřišti, aby se konečně dostavily výsledky, jaké si Olympiakos zaslouží.

Uvedl jste, že vám klopýtání Olympiakosu připomíná soužení pražské Sparty. Sledujete, jak se prezentuje pod novým koučem Priskem?

Spartu sleduju. O to víc, neboť jsme s Olympiakosem hráli loni na podzim v Evropské lize proti Atnverpám, které vedl pan Priske. Líbili se mi, hráli zajímavý fotbal. Sparta je herně solidní, její výkony snesou nějaké kvalitativní měřítko. Ale bohužel jsou potřeba výsledky. Právě v tom vidím paralelu s Olympiakosem. Myslím, že pro nás i pro Spartu se všechno otočí, že po reprezentační přestávce budeme lepší.

Přímák s Jířím Novotným.Video: Sport.cz

Reklama

Související témata: